SDA CAZIN: Prelaskom u drugu stranku se ne postaje „novo lice“

U Šturliću održano je večeras predstavljanje kandidata Stranke demokratske akcije za sve nivoe vlasti. Tokom tribine kojoj je prisutstvovalo veliki broj stanovnika ove mjesne zajednice predstavljeni su rezultati rada stranke u proteklom mandatu, te planovi za naredni period.

Prisutnima se obratio predsjednik GO Cazin i nosilac liste za Skupštinu USK Almin Handanagić. „Svi govore o nekim promjenama i novim licima. No, građani nisu naivni. Ako neko pređe u drugu stranku ili osnuje svoju sopstvenu, onda on ne postaje novo lice. On postaje „preletač“. I ima svoju prošlost. Ne može novo lice u politici biti predsjednik stranke koja je prije četiri godine zajedno sa SDP-om vodila ovaj kanton. Ne može novo lice biti bivši savjetnik Hamdije Lipovače. Svi su oni vodili procese, ali su čak i oni svjesni da nisu uradili ništa zato sad bježe od odgovornosti“, rekao je. 

Handanagić je dodao da SDA nema taj problem. „Mi jesmo bili vlast i ne moramo se stidjeti onog što smo uradili. Ponosni smo na projekte koje smo realizovali u Cazinu, ponosni smo na političku stabilizaciju koju smo ponudili čitavom kantonu“, izjavio je.

Prema riječima predsjedavajućeg Skupštine USK Nijaza Hušića, prije nekoliko dana je u susjednjoj mjestoj zajednici održano jedno takozvano „predstavljanje kandidata“ koje sa predstavljanjem kandidata nema nikakve veze. „Mi večeras možemo da vam predstavimo naše kandidate jer mi za razliku od drugih – imamo kandidate. Drugi nemaju kadrova pa su morali na liste staviti načelnike koji su već najavili da neće preuzeti svoje mandate u Skupštini. Javno priznaju dakle da je ovo jedna velika prevara. Načelnici su tu da privuku glasove, dok će u skupštinskim klupama zasjesti neki anonimusi kojima će se kasnije upravljati iz cazinskih kafana“, zaključio je Hušić.

„Vlada Unsko-sanskog kantona je uvijek posebno brinula za Šturlić i Šturlićane“, kazao je premijer USK Husein Rošić. „S obzirom da vas lokalna zajednica drži na margini, mi smo uputili Cestama Federacije zahtjev za prekategorizaciju putnog pravca Bihać-Cazin-Velika Kladuša kroz Šturlic sa regionalne u magistralnu cestu a putnog pravca Hadžin potok-Šturlić iz lokalne u regionalnu cestu. Aktivno smo se ukljucili u rješavanje klizišta na glavnoj putnoj komunikaciji prema Šturliću, pomogli mještanima Debeljaka za rekonstrukciju lokalnog puta sa 25 hiljada KM, učestvujemo i u obilježavanju svih značajnih za ovu mjesnu zajednicu datuma iz rata“, istakao je.

Rukovodstvo GO Cazin je još jednom naglasio važnost glasanja za iskusne i stručne ljude, među njima SDA-ovog kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića.