Adil Osmanović: SDA će i nakon 30 dana tražiti isto

Šef Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Adil Osmanović najvio je da će ova stranka ostati dosljedna potpisanim Principima za uspostavu vlasti i nakon što prođe 30 dana jer oni ne mogu imati rok trajanja.

Za njega je jedino rješenje trenutne političke situacije da se svi pridržavaju potpisanih Principa, te da se u tom okviru traži kompromisno rješenje, prenosi N1.

SDA, kazao je, ostaje pri stavu da je reducirani Godišnji nacionalni program (ANP) realno rješenje koje može zadovoljiti sve strane u BiH, kao i Brisel koji insistira da BiH ispoštuje međunarodne obaveze. 

- Ukoliko odbije dijalog i kompromis, član Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik mora znati da ultimatumima, ucjenama i prijetnjama nikada neće postići da entitet diktira volju državi, niti se može postići da Dodik diktira svima drugima u BiH - dodao je Osmanović. 

U saopćenju je podvukao da će Dodik, na svaki eventualni pokušaj antidejtonskih aktivnosti, dobiti vrlo jasan odgovor od SDA i međunarodne zajednice koja mu je već poslala jasne signale. 

Osmanović ističe da je Dodik odbijanjem da učestvuje na sastanku u organizaciji predstavnika međunarodne zajednice, s ciljem približavanja stavova o pitanju formiranja Vijeća ministara i slanja modificiranog ANP-a, pokazao svima da nema istinsku volju za rješavanjem postojećih zastoja, te da mu je stvarna namjera produbiti krizu i nestabilnost. 

Kako je dodao, vodeći politiku ultimatuma i ucjena, umjesto politike dijaloga i kompromisnih rješenja, Dodik je direktno srušio Principe o formiranju vlasti, koji je i sam potpisao, uključujući i član 3. koji definira obaveze na putu BiH ka NATO-u. 

- Ako potpišete da ćete poštovati Zakon o odbrani i odluke Predsjedništva o Akcijskom planu za članstvo (MAP) to može značiti samo slanje ANP-a u Brisel - jasno je poručio šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović.

Izvor: