SDA i SBB se tek jučer sjetili da su imenovali SNSD-ovca za Bradarinog zamjenika

Za jučerašnji neuspjeh većine u Domu naroda Parlamenta FBiH da izglasaju usvajanje Prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH direktno su odgovorni delegati Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB). Njihovim glasovima je Drago Puzigaća iz SNSD-a izabran 2016. godine za člana Kolegija Doma naroda Federalnog parlamenta.

Opozicione političke stranke 2016. godine otvoreno su upozoravale SDA i SBB kako ne smiju udovoljiti zahtjevu HDZ-a za imenovanje delegata Drage Puzigaće iz SNSD-a za zamjenika predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta FBiH iz reda srpskog naroda. 

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, koja ima većinu u Klubu Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH, tražila je od koalicionih partnera SDA, SBB-a i HDZ-a da na mjesto člana Kolegija Doma naroda Parlamenta FBiH imenuju Slavišu Šućura kao legitimnog predstavnika Kluba Srba. 

SDA i SBB oglušili su se na zahtjeve SDP-a i na taj način zajedno s HDZ-om uveli SNSD u vlast na nivou entiteta Federacija BiH. Dvije godine poslije, imenovanje Puzigaće došlo je na naplatu s obzirom na to da se on pridružio predsjedavajućoj Doma naroda PFBiH Lidiji Bradari (HDZ) i "povukao" zaštitu vitalnog nacionalnog interesa zbog čega u konačnici nije ni održana sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta. 

SDA danas tvrdi kako je zajedno s "SDP-om, DF-om, SBB-om i Našom strankom jedinstvenim djelovanjem osujetila plan HDZ-a i SNSD-a" očito zaboravljajući ili svjesno ignorišću činjenicu da bi ubjedljiva većina u Domu naroda Parlamenta FBiH mogla izglasati usvajanje Prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH samo da delegati iz reda SDA 2016. godine nisu podržali izbor Puzigaće. 

Parlamentarci SDA tek jučer sjetili kako u Domu naroda Parlamenta FBiH postoji i Drago Puzigaća iz SNSD-a iako je tačno prije mjesec dana (20. jula 2018. godine) Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio Prijedlog zakon o izbornim jedinicama FBiH. SDP je ranije predlagao SDA da se pokrene smjene Puzigaće, a na šta se SDA oglušila. 

Zanimljivo je da su skoro identičan Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH još krajem prošle godine u parlamentarnu proceduru uputili klubovi zastupnika SDP-a i DF-a. Javnosti je poznato da se SDA tada trudila da na sve načineblokira usvajanje ovog prijedloga prije svega kroz odbijanje predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edina Mušića (SDA) da zakaže sjednicu. 

Nakon što su SDP i DF koristeći poslovničke mogućnosti sami zakazali vanrednu sjednicu, zastupnici SDA solidarisali su se sa parlamentarcima HDZ-a pa se nisu pojavili na sjednicina kojoj je razmatran Prijedlog zakona o izbornim jedinicama FBiH. 

Delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Aner Žuljević (SDP) kazao nam je da je previše vremena izgubljeno zbog političkog sljepila SDA, koja je skoro pola godine odbijala dozvoliti uopće mogućnost da se o zakonu o izbornim jedinicama raspravlja u Parlamentu FBiH. 

"Vrijedi se podsjetiti da su kršili i Poslovnik Parlamenta ne bi li spiječili da se ovaj zakon razmatra i usvoji, a što je prema ranijem stavu Ustavnog suda FBiH jednako kršenju Ustava FBiH. Jasno je da SDA nosi najveću odgovornost zbog činjenice da danas u 'sudijskom vremenu' moramo da se hrvemo sa HDZ i SNSD i svim blokadama koje mogu smisliti, a koje im je opet osigurala SDA kroz imenovanje Drage Puzigaće na mjesto potpredsjednika Doma naroda", rekao je Žuljević.

Dodao je da zbog svih ovih činjenica jako je teško vjerovati da su oni danas iskreni u nastojanju da se ovaj zakon usvoji, te da njihovo trenutno djelovanje zapravo nije tekpokušaj stvaranja alibija kako da su eto i oni željeli spriječiti HDZ i SNSD u potpunoj blokadi države, iako su im svim dosadašnjim odlukama u tome itekako pomogli.

"Jasno je da upravo SDA, HDZ i SNSD imaju interes da se stvara klima haosa i sukoba pred izbore, jer oni nemaju građanima šta drugo ponuditi, s obzirom da u četiri godine njihove vlasti nisu uradili apsolutno ništa. Puzigaća se svojim potezom svrstao među ljude koji su spremni žrtvovati interese svih građana, zbog interesa političkih moćnika. To je sramna uloga, ali neka on nosi taj teret. Nažalost, njemu je to omogućila trenutna vlast, koja zaista vrijeđa zdrav razum kada tvrdi da su sad oni neki spasioci", rekao je Žuljević. 

On ističe da je SDP-a prije više od mjesec dana upozorio SDA da se ovo može desiti i da je potrebno smijeniti Puzigaću, ali da ih tada nisu slušali. Kako kaže, oni će pokušati izaći na kraj sa svim blokadama i posljedicama tuđih loših odluka i naivne politike trenutne vlasti. 

"Očekujem da iduće sedmice Puzigaća bude smijenjen, te da nakon toga zakon bude usvojen. Klub Hrvata ima mogućnost pokrenuti vitalni nacionalni interes i na taj način pustiti Ustavnom sudu FBiH da se izjasni. Ali oni to ne žele dozvoliti. Znaju da će Ustavni sud FBiH taj zahtjev odbiti i zato koriste sve načine blokade da zakon uopće dođe do Ustavnog suda. Da je SDA dozvolila da se zakon razmatra u decembru prošle godine, kada je to moralo da se desi da se poštovao Poslovnik Parlamenta, bilo bi sasvim dovoljno vremena da se premoste sve eventualne blokade", kazao je Žuljević.

Zaključio je da je sada vremena zaista malo, ali da će SDP učiniti sve da se i u ovo malo vremena osigura usvajanje ovog zakona, koji će osigurati integritet izbornog procesa i faktički spasiti demokratiju i demokratski poredak u BiH. Ističe da se radi o interesu svih građana BiH i zaista je nevjerovatno da se neko može i smije sa tim kockati.