SDA: Incko zna da nisu svi odgovorni za zastoje, zašto to jasno ne kaže

Stranka demokratske akcije saopćila je danas da je, iako se u posljednjem izvještaju koji je visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) podnio Vijeću sigurnosti nalaze brojne tačne ocjene o stanju u BiH, potpuno nejasno kako je "Incko došao do formule koja sugerira da su svi u zemlji odgovorni za zastoje".

- Bilo bi dobro da aktuelni visoki predstavnik objasni šta je krivica SDA pa nas se izjednačava sa SNSD-om, osim stalne potrebe da se izjednačavaju svi u BiH, i krivica raspoređuje na “strane” - navodi SDA u saopćenju.

S obzirom na to da je jako dugo u BiH i da savršeno poznaje ovdašnje prilike, Incko je, kako ističe SDA, morao koristiti precizne, jasne i određene formulacije kada je u pitanju karakterizacija politika.

Kako navode dvosmislenom formulacijom, Incko je otvorio prostor za stvaranje pogrešne percepcije te izjednačavanje politika koje brane Ustav i zakone i onih koji narušavaju Ustav i zakone.

- Svakome ko iole prati dešavanja u BiH jasno je da je SNSD sa svojom politikom opstrukcija glavni izvor krize, što je vrlo jasno konstatirao u svome izvještaju specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Metju Palmer (Matthew), za razliku od aktuelnog visokog predstavnika kojem očigledno iz političkih razloga trebaju “sukrivci” - navodi se u saopćenju Službe za odnose s javnošću SDA.