Građanski Savez Bihać: SDA kanton i državu gurnuli na rub propasti

Danas je Javno preduzeće Radio Bihać proslavljalo 52 godine svog postojanja. Tu priliku predsjednik SDA Bihać pokušao je iskoristiti za vlastitu samopromociju, blateći pritom aktuelnu vlast i neargumentirano optižujući gradonačelnika za oprečne izjave. Naime, predsjednik SDA Bihać Hadis Jusić, zajedno sa dva gradska vijećnika iz svoje stranke, posjetio je ovaj javni lokalni emiter i izrazio brigu za dostojanstvo dvadesetak uposlenika najstarije medijske kuće na ovim prostorima čiji je osnivač Grad Bihać.

Smatramo da je gosp. Jusić suviše mlad da bi patio od amnezije i za samo godinu dana zaboravio činjenicu da je dostojanstvno tih radnika, kao i svih drugih budžetskih korisnika, ugrozio upravo njegov uhapšeni gradonačelnik Emdžad Galijašević pred kraj svog mandata kada je po izlasku iz pritvora odlučio da sav priliv budžetskih sredstava preusmjeri inostranom dobavljaču iz Zagreba umjesto budžetskim korisnicima iz njemu dobro poznatih razloga.

Da mlađahni Jusić ne pati od amnezije karakteristične za kadrove SDA znao bi i da je povećanje broja radnika i kašnjenja u isplati plata svih budžetskih korisnika u gradu Bihać, pa tako i dvadeset uposlenika Radio Bihaća, nastala upravo za vrijeme vladavine SDA, a da su se redovne isplate grantova prema javnim ustanovama i preduzećima nastavile tek po dolasku novog gradonačelnika Šuhreta Fazlića koji ga je porazio na proteklim lokalnim izborima, te da je Radio Bihać u proteklih godinu dana dobio svih dvanaest grantova planiranih budžetom, što nikad ranije nije bio slučaj.

Draga gospodo iz SDA, kadrovi vaše stranke poput Galijaševića, Mulimovića, Mujića, Zukića, Sarajlića, Kukića i mnogih drugih njima sličnih, te mnogobrojni uhljebi sa previsokim platama na svim nivoima vlasti koji su naš grad, kanton i državu gurnuli na rub propasti, ugrozili su i dalje ugrožavaju dostojanstvo svih građana grada Bihaća, Krajine i države Bosne i Hercegovine i molimo vas da se za to zabrinete.

Ovakvim ponašanjem SDA Bihać samo još jednom pokazuje da ne preže da u svakoj prilici iskoristi javne institucije, preduzeća i ustanove, u političke svhe i jeftinu samopromociju.

Ovim putem želimo i da skrenemo pažnju menadžmentu i uposlenicima Radio-televizije Bihać da svoj posao, kao i do sada, nastave da rade u skladu sa standardima svoje profesije, izdignu se iznad jeftine politike, ne dozvole da postanu političke figure i poligon za ubiranje jeftnih političkih poena, te da ne promoviraju političe upade u javna preduzeća neprimjerene za javne emitere koji se finansiraju isključivo novcem građana – poreskih obveznika.

(Gradski odbor Građanskog saveza Bihać)