SDA: Nedopustivo da Srbija hapsi državljane BiH na temelju propagandnih pamfleta

Nakon što je uhapšen Osman Osmanović na graničnom prijelazu Sremska Rača

Hapšenje Osmana Osmanovića na graničnom prijelazu Sremska Rača predstavlja još jedan u nizu postupaka Republike Srbije protiv državljana BiH baziranih na opskurnom spisku izvjesnog “Dokumentacijskog centra RS” iz 2001., saopćeno je iz SDA.

- Svu apsurdnost tog dokumenta pokazuje da su njegovi autori, ne prilažući nikakve dokaze, optuživali čak i bosanskohercegovačke umjetnike poput Josipa Pejakovića, Hanke Paldum ili Davorina Popovića, samo zato što su patrioti lojalni legalnim vlastima Republike BiH. U okviru navedenog dokumenta nisu iznesene nikakve utemeljene optužbe protiv Osmana Osmanovića, te bilo kakvo hapšenje na osnovu ovakvog propagandnog pamfleta predstavlja ozbiljnu povredu zakona i prava građana BiH - navodi se u saopćenju. 

Neutemeljene potjernice i protupravna procesuiranja, kao ranije u slučajevima ''Divjak'', ''Ganić'' i ''Jurišić'', stalna su praksa institucija Republike Srbije, s očiglednim ciljem da se branioci izjednače s agresorima, a žrtve sa zločincima, dodaje se.

- Od nadležnih institucija BiH tražimo da poduzmu sve kako bi Osmanović što prije bio pušten na slobodu te da se spriječe ovakvi slučajevi u budućnosti. Potpuno je nedopustivo da Republika Srbija pruža zaštitu i slobodu pravosnažno osuđenom generalu VRS Novaku Đukiću, kojem je dokazana krivica za pogibelj tuzlanske omladine, dok istovremeno hapsi građane BiH na temelju fantomskih spiskova. Ovakav odnos ne može proći bez ozbiljnih posljedica po odnose BiH i Srbije - piše u saopćenju SDA - piše Avaz.

Izvor: