SDA o presudi u slučaju "Vranica": Ne dozvoliti da se ovako prikrivaju, izjednačavaju i relativiziraju zločini

Jučerašnja presuda Kantonalnog suda u Mostaru prema kojoj se tri pripadnika HVO-a oslobađaju optužbi za mučenje i ubistva trinaest pripadnika Armije RBiH u zgradi "Vranica", četvrta je u nizu sramnih i profesionalno degradirajućih odluka koje je donio ovaj sud, smatra Kantonalni odbor SDA HNK.

Jučerašnja presuda Kantonalnog suda u Mostaru prema kojoj se tri pripadnika HVO-a oslobađaju optužbi za mučenje i ubistva trinaest pripadnika Armije RBiH u zgradi "Vranica", četvrta je u nizu sramnih i profesionalno degradirajućih odluka koje je donio ovaj sud, smatra Kantonalni odbor SDA HNK.

"Činjenica da je do sada Kantonalni sud u Mostaru u ovom predmetu tri puta donosio oslobađajuće presude, a Vrhovni sud ih poništavao, dovoljno govore o standardima i primjeni zakona. Kantonalni odbor SDA HNK s ogorčenjem osuđuje ovakvu presudu koja je kao i prethodne, pravno neodrživa. Tražimo da nadležni organi ne dozvole da se ovakvim presudama prikrivaju, izjednačavaju i relativiziraju zločini koji su počinjeni u Mostaru i cijelom HNK. Zarobljavanje trinaest pripadnika Armije BiH koje se desilo pred kamerama Hrvatske televizije i njihova kasnije zvjerska likvidacija na Mašinskom fakultetu je ratni zločin bez presedana", stoji u saopćenju.

SDA HNK kaže i kako sudski proces u javnosti poznat kao "Vranica" koji traje sramnih osamnaest godina ukazuje na ozbiljne anomalije pravosudno-policijskog sistema koji će morati doživjeti temeljnu rekonstrukciju, iz zavisnog u nezavisni profesionalni aparat koji će pružati garanciju svim građanima u dosljednu primjenu zakona. Bez obzira, prema kome se trebao primijeniti.

"Teška profesionalna mrlja zahvatila je rad pravosudno-policijske strukture u HNK. U prilog ovakvim tvrdnjama govore surovi i mračni podaci nerasvijetljenih ubistava posljednjih dvadeset godina na ovom području. Naime, od 1992. godine nema potrebne istrage i procesuiranja masovne egzekucije 114 osoba koji se desio na Uborku i Sutini. Od potpisivanja Washingtonskog sporazuma u Mostaru je počinjeno i nerasvijetljeno trideset ubistava. Prema podacima Instituta za nestale BiH, na području Mostara 280 osoba se vode kao nestale, dok je taj broj na nivou kantona čak 646 nestalih", kažu iz SDA.

Predmeti ratnih zločina, ubistava i silovanja u Mostaru i Hercegovini za koje ovdašnji sudovi donose oslobađajuće presude, navode dalje, pred međunarodnim sudovima su kvalificirani kao "udruženi zločinački poduhvat" i kao takvi pravosnažno presuđeni.

"I dalje ćemo insistirati da se duboko ukorijenjeni, zavisni i neprofesionalni standardi u radu tužilaštva, sudstva i policije izmijene. Istrajavat ćemo na tome, jer ne možemo i ne smijemo dozvoliti da djeca ubijenih, njihove porodice, ali svi budući naraštaji žive sa teretom nepravde i diskriminacije, kao i užasima koje stvara pravdanje zločina što posljedično vodi veličanju fašizma", navodi se u saopćenju.

Jučer je Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Mostaru oslobodilo je odgovornosti pripadnike HVO-a Matu Aničića, Ivana Škutora i Erharda Poznića za mučenja i ubistva trinaest pripadnika Armije RBiH iz zgrade Vranice, objekta u kojem je bila smještena komanda 4. Korpusa Armije RBiH.

Škutor je oslobođen po svim tačkama optužnice za koje se teretio, dok su Poznić i Aničić za nečovječno postupanje sa zarobljenim civilima u zgradi Mašinskog fakulteta u Mostaru kažnjeni kaznom zatvora od godinu dana.

Na presudu su već najavljene žalbe, a porodice žrtava su kazala kako je nakon nje Mostar ostao bez daha. Posebno kritični bili su članovi Udruženja logoraša Mostar.