A SDA USK: USK jedini u FBiH bez usvojenog Budžeta (VIDEO)

Saopćenje ASDA USK:

S prvim danima proljeća, Vlada USK ne podsjeća ni na što drugo osim na usmaljenu gredicu visibabe koja samo što nije uvehnula. Jedini smo od deset kantona u FBiH u kojem Budžet nije usvojen, iako je mart uveliko odmakao u svoju zadnju trećinu. Očito se vjerno slijedi praksa kojju je uveo premijer Rošić da se Budžet donosi u zadnjim minutama i na samom isteku svih zakonskih rokova.

Zanimljiv je podatak da je Budžet USK posljednji put usvojen u realnom vremenu upravo onda kada je na čelu ministarstva bio ministar iz A SDA, ali eto koliko god nas pokušali iskopirati u mnogim oblastima, čini se da nas kolege iz pozicije ne prate dobro tamo gdje bi trebalo.

Zastupnici A SDA neće podržati misteriozni Budžet USK za 2018. godinu čije se pojavljivanje, u najboljem slučaju, očekuje zadnjih dana, ako ne i zadnjih sati, mjeseca marta ukoliko u istom za poljoprivrednu proizvodnju ne bude planiratno 6 miliona maraka, za Kantonalnu bolnicu 5 miliona, za provođenje Zakona o dopunskim pravima boraca dodatnih 2 miliona, te ukoliko se ne predvide sredstva za dječiji doplatak i porodilje, rekonstrukciju školskih objekata kao i daleko veća sredstva za razvoj privrede i nvoa zapošljavanja.

Ovim putem pozivamo premijera Rošića da upozna javnost o financijskoj vrijednosti potpisanih kolektivnih ugovora sa sindikatima s čijim potpisivanjem kupuje političke poene, a koji su nerealni i koji će, kao i godinama prije ovoga, postati teret duga na istom tom kantonalnom Budžetu. Također, pozivamo premijera da obrazloži zbog čega je dobro da se Budžet usvaja bukvalno u zadnjim trenucima i čime pravda takvu praksu?

Na kraju, začuđuje nas činjenica da Vlada koja se prozvala Vladom eksperata i njen ekspertni premijer Husein Rošić, podržani od strane svog koalicijskog partnera te također, samoprozvanog eksperta za privredu i ekonomiju Fikreta Abdića, nisu uspjeli ispuniti čak ni na vrijeme predstaviti Budžet javnosti, a kamoli ga kvaliteto osmislit