SDP BiH: Državno tužilaštvo treba pokrenuti već formirane predmete protiv Dodika

.
Kako navode, u isto vrijeme će podnijeti krivične prijave zbog odluke o usvajanju Zakona o Agenciji za lijekove i medicinska sredstva RS, smatrajući to napadom na državni ustavni poredak

 

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine traži od državnog tužilaštva i novog vršioca dužnosti Glavnog tužitelja Milanka Kajganića da pokrene već formirane predmete protiv Milorada Dodika, navodi se u saopćenju nakon sjednice Predsjedništva SDP-a. 

Kako navode, u isto vrijeme SDP BiH će podnijeti krivične prijave zbog odluke o usvajanju Zakona o Agenciji za lijekove i medicinska sredstva RS, smatrajući to napadom na državni ustavni poredak. Zaključak sjednice je da će SDP pozvati visokog predstavnika u BiH i Ministarstvo vanjskih poslova da traže sjednicu Savjeta bezbjednosti UN-a.

Nikšić poslao četiri pisma

U proteklih nekoliko dana predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić poslao je pisma čelnicima Partije evropskih socijalista i Socijalističke internacionale u vezi sa narušavanjem odnosa u Bosni i Hercegovini, prijetnji miru, blokadama institucija, a koje dovode do usložnjavanja i pojačavanja secesionističkih namjera čelnika RS.

Članovi Predsjedništva SDP BiH su podržali aktivnosti kojima je SDP na sebe preuzeo obavezu aktivne uloge u međunarodnim relacijama s ciljem odbrane institucija BiH. 

SDP će nastaviti sa svojim aktivnostima na zaštiti institucija BiH koje su prepoznate od naših prijatelja u EU i svijetu, a naše veze sa socijaldemokratskom grupacijom stranaka u EU može dati ključni argument pojačanoj međunarodnoj ofanzivi u BiH.

Odredili delegaciju za pregovore sa EU Delegacijom

Predsjedništvo SDP je odredilo delegaciju koja će na tu temu razgovarati sa Šefom delegacije EU i specijalnim predstavnikom EU Johanom Satlerom (Johann Sattler).

Na sjednici je zaključeno kako će se SDP uporedo sa istim žarom nastaviti boriti za institucije Bosne i Hercegovine i očuvanje mira, ali i za poboljšanje životnog standarda svakog građanina Bosne i Hercegovine, zaključuju u saopćenju. 

FOTO: SDP BIH

Izvor: