SDP BiH: HDZ i SNSD spremaju krađu izbora

Nakon što su u Predstavničkom domu Parlamenta BiH jedini glasali protiv zakona kojim se uvodi video nadzor i skeneri na glasačkim mjestima, kao i strožija kontrola birača, te nakon što su blokirali rad Doma naroda samo da ovaj zakon ne bude usvojen, glasine o tome da se priprema krađa izbora od strane SNSD i HDZ dobija svoje potvrde.

 

Panika koja je zavladala u ove dvije stranke usljed mogućnosti da ovaj zakon bude usvojen poprima nevjerovatne razmjere. Pri tome ne prezaju ni od čega u namjeri da se čitav proces zaustavi. 

 

Stvari idu do te mjere da su u projekat zadržavanja trenutnih pravila po kojima se održavaju izbori uključili i predstavnike agencija i institucija koji, djelovanjem u skladu sa instrukcijama ovih stranka, vraćaju dug prema onima koji su ih izabrali, ali istovremeno rizikuju smjene i krivične prijave za zloupotrebu položaja. 

 

SDP BiH pozdravlja zajednički sastanak velikog broja političkih stranaka odlučnih da zajednički spriječe izbornu krađu. Raduje nas što su na ovoj temi zajednički jezik pronašle stranke i dijela vlasti i opozicije, ljevica i desnica, parlamentarne i neparlamentarne, velike i male...

 

Pokazatelj je to da većina u bh. društvu želi obračun sa kriminalom. 

 

Mi u SDP-u obećavamo žestoku borbu protiv izbornih krađa, te još jednom izražavamo spremnost da u saradnji sa svima koji slično promišljaju krenemo u obračun sa kradljivcima glasova. 

 

Pozivamo međunarodnu zajednicu da se, u svom kapacitetu i u skladu sa mandatom koji ima, uključi u ovu problematiku i pomogne u namjeri da imamo poštene izbore čiji rezultat će odlučivati birači, a ne brojači glasova.

 

U narednom periodu ćemo posebno posmatrati rad članova CIK-a i još jednom ponavljamo da smo spremni na sve u namjeri da zaustavimo lopovluk vezan za izborni proces i konačno imamo fer i poštene izbore.