SDP BiH: Krajnje je vrijeme da visoki predstavnik kazni neustavno djelovanje

ksuhsdlhdkh
SDPBiH, istovremeno, navodi kako je nastavak uvreda i sataniziranje pojedinih medija dokaz da Milorad Dodik nema namjeru odustati od svoje iracionalne, totalitarne politike.

Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH) smatra da je krajnje vrijeme "da visoki predstavnik u skladu sa svojom ustavnom obavezom i ovlaštenjima kazni prijetnje, neustavno djelovanje, širenje mržnje i podrivanje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine od člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika".

SDPBiH, istovremeno, navodi kako je nastavak uvreda i sataniziranje pojedinih medija dokaz da Milorad Dodik nema namjeru odustati od svoje iracionalne, totalitarne politike.

- Poređenje entiteta RS sa historijskim evropskim regijama poput Katalonije, te nesuvislo povezivanje administrativnog statusa ove dejtonske kategorije sa složenošću historijskih i unutrašnjih političkih odnosa u Španiji, samo su dokaz da Milorad Dodik ne odustaje od svojih iracionalnih težnji. Njihovim nametanjem u dublju krizu i političku kaljužu gura sve građane i državu Bosnu i Hercegovinu, ugrožavajući njenu demokratsku, ekonomsku, evropsku i NATO perspektivu - saopćeno je iz SDP-a BiH.

Kako se u saopćenju nadalje navodi, "jasno je da Dodik, osokoljen političkom moći koja mu je dodijeljena u državnoj zakonodavnoj i izvršnoj vlasti političkim dogovorom vladajuće koalicije, nema namjeru promijeniti svoj pravac djelovanja".

- Već je očito da u trenutnom omjeru snaga nije moguće očekivati da se parlamenti i Vijeće ministara, kojim u saradnji sa svojim partnerima upravlja SNSD, konačno počnu baviti svojim poslom, odnosno rješavanjem teške ekonomske, demografske, pravosudne i ukupne političke krize u koju je doveden i entitet RS i Bosna i Hercegovina - upozorava SDPBiH.

Posljednji primjer za to, kako iz ove stranke navode, su najave kako smjena Visokog sudskog i tužilačkog vijeća neće biti izglasana u Domu naroda, iako je za nju glasala većina u Predstavničkom domu, uključujući i zastupnike iz RS-a.

- Upravo Dodikovo obilato korištenje moći za zaustavljanje svih procesa u državi, na šta smo blagovremeno upozoravali, jeste razlog da visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko konačno počne koristiti svoje ovlasti i na primjeren način kazni Milorada Dodika, ali i svakog onoga ko direktno podriva ustavni poredak Bosne i Hercegovine - navodi se u reagiranju.

Stoga, SDPBiH očekuje od visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da vršenjem svojih dužnosti učini "da jedina sličnost između Dodika i Puidgemonta bude ta da su obojica odstranjeni iz političkog života".