SDP TK donio odluku: Idu u pregovore sa SDA i PDA o formiranju vlasti

Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) Tuzlanskog kantona večeras je održao sjednicu u Tuzli na kojoj je izglasan zaključak da se ide u pregovore sa Strankom demokratske akcije (SDA) i Pokretom demokratske akcije (PDA) sa ciljem formiranja vlasti u ovom kantonu.

Na ovaj način, podržan je ranije doneseni zaključak s proširene sjednice predsjedništva SDP-a TK, a koja je održana u petak uvečer u Tuzli, piše Klix.ba 

"Uz ranije zaključke koji su doneseni na sjednici Predsjedništva Kantonalnog odbora SDP-a TK, a koji su podržani, večeras je donesen i zaključak da se traži mišljenje svih 13 organizacija SDP-a u TK o tome da li žele biti dio vlasti i ako žele s kim", rekao je za Klix.ba predsjednik SDP-a TK Enver Bijedić.

Podsjećamo, na proširenoj sjednici predsjedništva SDP-a TK u petak su donesena četri zaključka, a u kojima je, između ostalog, navedeno da ova stranka ima veliku odgovornost kao pobjednik na minulim izborima te da moraju ići u vlast.

Drugi zaključak je da je SDP uložio sve napore da koalicija od 19, odnosno građanski blok uspije, ali to se nije desilo, zbog čega se kreće u razgovore sa SDA i PDA u TK, ali samo kao Bh. blok.

Podsjetimo, skupštinska većina u Tuzlanskom kantonu ne postoji od 11. januara ove godine kada je Savez za bolju budućnost (SBB) odbio ispuniti prvobitni dogovor građanskog bloka da podrži kandidata Demokratske fronte (DF) Mahira Mešalića za bošnjačkog člana rukovodstva Kantonalne skupštine.

Kakva je sudbina građanskog bloka za sada nije poznato, s obzirom na to da su iz Naše stranke izričiti da ne žele u priču s SDA i PDA, dok su iz DF-a još uvijek bez konkretno zauzetog stava.

Kako Klix.ba nezvanično saznaje, pregovori SDP-a sa SDA i PDA trebali bi početi najvjerovatnije u petak.

Izvor: