Husagić o podjeli Kosova i BiH: Sebastian Kurz potpiruje balkanske nacionalističke strasti

Ahmed Husagić, koordinator za integraciju Socijaldemokratske partije Austrije, kritikovao je nedavnu izjavu kancelara Republike Austrije Sebastiana Kurza o podršci ideji podjele Kosova.

Podsjećamo, Kurz je u ponedjeljak izjavio kako će Austrija podržati sva rješenja koja budu dogovorena u dijalogu Beograda i Prištine, uključujući i korekciju granica.

"Podržavamo sve ono o čemu se dogovore strane, a tako i moguće korekcije granice, ako to na kraju vodi sveobuhvatnom rješenju koje bi donijelo više stabilnosti", kazao je Kurz.

Husagić smatra da se ovakve izjave direktno tiču Bosne i Hercegovine i njene budućnosti.

"Nakon izjave Sebastiana Kurza da će podržati svako rješenje na Balkanu pa i ono o prekrajanju granica između Srbije i Kosova, pokazuje da se opet zarad političkih poena dovodi čitav region u opasnost od eskalacije. Pogotovo takvim rješenjima bi bili ohrabreni svi separatisti u drugim državama, a naročito u Bosni i Hercegovini", rekao je Husagić za Klix.ba.

Kako navodi Husagić, na žalost, opet se teme koje nemaju veze sa austrijskom politikom koriste za vođenje predizborne kampanje u Austriji.

"Također takvim izjavama gospodin Kurz, ali i predhodni koji su to radili, gospodin Strache i gospodin Gudenus iz desno-ekstremne partije FPÖ dovode do toga da se konflikti transportuju u Austriju. U Austriji ljudi različitih korjena žive na bazi respekta, tolerancije i uvažavanja", zaključuje Husagić.