Heftičnjak: Sebija će ostati bez doktorata, hoće li i Konaković bez diplome?

heft191

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo ključni događaj u sedmici iza nas.

Asim Kurjak: Sebija nije ništa završila u Zagrebu, bila je tamo dvadesetak dana

Ako mislite da je su glavne vijesti u našoj državi nastavak masovnog odlazaka stanovništva, inflacija – cijene koje idu u nebo, kao i nedovoljan, bolje rečeno nikakav ekonomski napredak naše ekonomije, ili politički diletantizam i opozicije i pozicije (mada se tu više ne zna ko je ko), prevarili ste se. Glavna vijest ove hefte je i dalje misteriozna diploma Sebije Izetbegović. Od njenog pokušaja amortizacije čitavog slučaja tako što iz svoje ruke pokazuje indekse, pa do izvještaja komisije koju je formirao Senad Univerziteta u Sarajevu i završnog udarca kojeg je zadao Asim Kurjak u u Centralnom dnevniku Face televizije, naše društvo se hrani takvom vrstom obračuna i mahalanja.

 

Nema sumnje da je Sebija I. iskoristila ratni i poratni period, te da je doktorirala bez da ima validnu dokumentaciju i dokaze da je uredno završila postdiplomski studij u Zagrebu. Nije to ona jedina uradila, dakako. Njoj se mora oduzeti doktorat, u to nema nikakve sumnje. I to će se desiti. S druge strane Sebijina diploma je postala opsesija onima koji nemaju nikakvu drugu ideju u politici, nego im ona služi da opravdaju svoje postojanje na političkoj sceni. To su isti oni ljudi čije su diplome u najmanju ruku sumnjive koliko i Sebijine i koji su molili novinare da ih ''ne siječe gdje pozitivno govori o profesorici Izetbegović''. Ali kada treba o tome govoriti, režimski rektor, onaj kojeg je postavio NiP, i koji je bio desetljeća u službi SDA gdje su bili svi važniji nipovci, Rifat Škrilj, čiju naučnu karijeru također mnogi spore, neće ništa poduzeti. Jer je obračun sa nepostojećom diplomom Sebije Izetbegović jedini vrabac u ruci kojeg trenutno ima ''nipadija''.

 

Ekipa okupljena oko Trojke stala je u vlastito blato prije nego što je i preuzela vlast. Njihovi partneri na državnom nivou, Čović i Dodik, diktiraju igru i oni imaju ulogu statista koji nemaju ni znanja, ni kapaciteta niti vizije šta uraditi kako bi ovu državu pokrenuli naprijed. Diploma Sebije Izetbegović je nešto što im služi za obračun sa SDA, ali i privid da nešto rade. Refik Lendo im stoji na putu da formiraju novu Vladu Federacije, tako da se ne vidi neko skoro pokretanje ekonomije, projekata koji će pomaknuti našu privredu, a što su svi obećavali. Nedosljednost koju pokazuju, prvenstveno prema HDZ-u Dragana Čovića koji je bio glavni kočničar uspostave vlade u prethodne četiri godine, uskoro će doći na naplatu.

 

Oni koji danas slavodobitno likuju nad sudbinom akademskog zvanja Sebije Izetbegović, mogli bi doživjeti istu sudbinu čim odu s vlasti. Tako ćemo se nekad u budućnosti baviti diplomom nastavnika fizičkog vaspitanja Elmedina Konakovića, a interes građana biće opet u nekom šestom planu. To je problem našeg društva. Političari stalno vrte narod oko malog prsta, podvaljuju ono nebitno da je bitnije od onoga bitnoga, opstaju na promjeni mišljenja, populizmu i površnosti koja zadovoljava one najniže porive. Sada je već vidljivo da će Sebija Izetbegović ostati bez magisterija, jer ga ne može dokazati, a samim tim i bez doktorata. I čim se to okonča, slijedi sljedeće pitanje, kada će se neka nova vlast početi baviti diplomama Elmedina Konakovića i akademskim putem njegovog rektora, Rifata Škrijelja.