Sedmica turskog filma u Cazinu: Pogledajte dvije besplatne projekcije

Uz podršku direkcije za kinematografiju Ministarstva kulture i turizma Republike Turske i u organizaciji Instituta Yunus Emre ove godine organizuje se deveta “Sedmica turskog filma” u sklopu koje će se održati projekcije nekih od najljepših ostvarenja turske kinematografije koje će publika u Sarajevu imati priliku besplatno pogledati u Kinu Meeting Point. Osim toga, projekcije filmova održat će se u još 20 gradova u Bosni i Hercegovini, Mostaru, Zenici, Cazinu, Srebreniku, Brčkom i Srebrenici.

Otvorenje Sedmice turskog filma održat će se 11.12.2019. godine prikazivanjem filma “Ljeto u Ankari - oproštajno pismo”, a nakon projekcije održat će se razgovor sa glumcem Gürkanom Uygunom. Osim filma “Ljeto u Ankari - oproštajno pismo”, bit će prikazana ostvarenja moderne turske kinematografije: “Mađioničar”, “Djedovi ljudi”, “Ne pričaj mi priče”, “Ajla”. Mališani će imati priliku pogledati animirane filmove: “Družba malih spasitelja” i “Raja iz ulice”.

U Cazinu ćemo gledati animirani film za djecu „Raja iz ulice“ i film za odrasle „Mađioničar“. Obje projekcije će biti na repertoaru Kulturnog centra u četvrtak, 19.12.2019. godine, i potpuno su besplatne.

U toku dana biće dva termina za dječije projekcije, u 10:00 i 14:00 sati, a u večernjem terminu od 19:00 sati možete pogledati film za odrasle.

FILM ZA ODRASLE: Mađioničar (HOKKABAZ)

Trajanje: 2 sata
Režiseri: Cem Yılmaz, Ali Taner Baltacı
Kompozitor filmske muzike: Ozan Çolakoglu
Glumci: Cem Yılmaz (Iskender), Mazhar Alanson (Sait), Ozlem Tekin (Fatma Nur), Tuna Orhan (Maradona).

Iskender je živahan mladić koji se još od malih nogu bavi magijom. Iako uporno tvrdi da je čarobnjak to, niko osim njegovog bliskog prijatelja Maradone, ne prihvaća, te podrugljivo govore da je samo jedan običan mađioničar. I Sait, Iskenderov otac, srami se sina i ne hvali ga, jer se ne ponosi njegovim radom. Dvojica prijatelja, prinuđeno i kao da bježe iz Istanbula, odlaze na turneju na koju su prisiljeni povesti i Saita. Iako su, zahvaljujući toj turneji, otac i sin postali nešto prisniji, zanimljivi događaji će učiniti da cijela situacija krene tokom drugačijim od onog planiranog i zamišljenog.

FILM ZA DJECU: Raja iz ulice (Rafadan Tayfa - Dehliz Macerası)

Datum izlaska: 17.01. 2019
Trajanje: (1 sat 43 minute)
Režiser: Tuğçe Soysop
Glumci: Selim Bayraktar, Berat Efe Parlar, Esat Polat Güler
Žanr: Komedija (animirani)

Kako bi napisala izvještaj o stanju građevina jedna od građevinskih firmi ispituje zgrade i kuće u jednom od istambulskih kvartova. Iako još uvijek nije bilo nikakvih rezultata glasine da će poprilično stare kuće biti porušene brzo su se proširile i izazvale paniku među lokalnim stanovništvom. Stanovnici kvarta nisu ozbiljno shvatali riječi zaboravnog čika Kušćuja o tome da kvart neće rušiti jer posjeduje historijsku vrijednost, ali je tim riječima pažnju posvetila družba malih spasitelja. Oni su u biblioteci čika Kušćuja saznali šta ustvari predstavlja historijsku vrijednost njihovog kvarta; ispod kvarta je zapravo prolazio jedan od najstarijih podzemnih prolaza Istanbula. Mogli su učiniti samo jedno, pronaći prolaz i spasiti kvart...