Šef WHO-a: Nazire se kraj pandemije, ali ne još

xx

GLAVNI direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus smatra da se kraj pandemije koronavirusa svakako nazire, ali da nije blizu, ublaživši tako izjavu koju je dao prošle sedmice.

"Dvije i pol godine proveli smo u dugom i mračnom tunelu i upravo počinjemo nazirati svjetlo na kraju tog tunela", rekao je Ghebreyesus danas na presici u New Yorku, gdje sudjeluje na sjednici UN-ove Opšte skupštine.

Biden: "U SAD-u je pandemija gotova." Ghebreyesus: "Vidjeti kraj ne znači da smo na kraju"
"No još smo daleko od kraja i u tunelu je još mrak i brojne su zapreke o koje bismo se mogli spotaknuti ne budemo li oprezni", naglasio je. Njegova izjava odudara od izjave američkog predsjednika Joea Bidena koji je u razgovoru objavljenom u nedjelju rekao da je pandemija u Sjedinjenim Državama gotova.

No i Ghebreyesus je prošlog tjedna bio optimističniji. Danas je pokušao pojasniti.

"Na tiskovnim konferencijama u posljednje dvije sedmice rekao sam da pandemija nije gotova, ali da joj se nazire kraj. I jedno i drugo je istina. Moći vidjeti kraj ne znači da smo na kraju puta", istaknuo je.

Djelatnica WHO-a: Pandemija se može razlikovati u pojedinim zemljama

Odgovarajući na pitanje o Bidenovoj izjavi, Maria Van Kerkhove, stručna voditeljica odjela za upravljanje epidemijom korone u WHO-u, istaknula je da organizacija želi svladati krizu posvuda, priznavši da se epidemiološka situacija može razlikovati u pojedinim zemljama.

Ghebreyesus je podsjetio da tjedni broj prijavljenih smrti u svijetu i dalje pada i sada je tek deset posto od najvećeg broja umrlih u siječnju 2021. Uz to, u većini zemalja epidemiološke mjere su ukinute i dvije trećine svjetskog stanovništva su cijepljene, među kojima tri četvrtine zdravstvenog osoblja i starijih.

"No 10.000 umrlih na sedmicu je 10.000 previše. Moramo se nadati da možemo, i hoćemo, stići do kraja tunela i ostaviti pandemiju iza sebe. No još nismo u tome uspjeli", zaključio je šef UN-a.

Izvor: