Heftičnjak: Seka i Dino: Lice i naličje političke močvare

dino i seka

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo ključni događaj u sedmici iza nas.

Nova pitanja o obrazovanju Sebije Izetbegović: Na kojem je smjeru magistrirala? Nema dokaza da je ikada podigla diplomu. Zašto?

Sebija Izetbegović i Elmedin Konaković su dvije strane iste medalje. Koliko god se trudili da ne liče jedno na drugo, u to se kletu i glavni su protivnici jedno drugome, njihove biografije i politička praksa svjedoče suprotno. Evo da krenemo od obrazovanja. Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj optužio je Sebiju Izetbegović da ima četiri dosijea, ali da niti u jednom nema diplome magistra.

SDA je odmah optužila Škrijelja da je Konakovićev privjesak, te da jedno radi kada je u pitanju diploma Izetbegovićeve a drugo, odnosno ništa, kada je u pitanju studiranje Elmedina Konakovića. I kad se sve sabere i oduzme, treba priznati pa reći da su oboje u pravu.

 

Škrijelj kada govori o Sebijinoj diplomi i SDA kada tvrdi da je Konaković upisao treću godinu prvog ciklusa studija, bez da je položio ispite iz prve i druge godine. Dakle, i Konaković, po svemu sudeći novi ministar vanjskih poslova, i Izetbegovićeva, koja vedri i oblači današnjom SDA i zdravstvenim sistemom, imaju upitnu obrazovnu karijeru i diplome krajnje sumnjivog karaktera. Ta činjenica govori o katastrofalnom stanju našeg društva, jer u biti i jedna i druga opcija vode ka istom scenariju – daljnjem propadanju i države i društva.

Osim identične obrazovne rupe, Konaković i Izetbegovićeva su po političkom djelovanju su par kao sa čokoladice – Braco i Seka. Kada se vidi kojom servilnošću lider NIP-a služi Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku, a kako bi zasjeo u fotelju ministra vanjskih poslova, jedino uporedivo je to da je Bakir Izetbegović činio sve da bi namjestio svoju suprugu za šeficu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

 

I on je Čoviću isporučivao praktično sve što je želio samo da bi Sebiju sačuvao na toj poziciji. Konaković slijedi taj put. Uostalom, on je bio Bakirov premijer Kantona Sarajeva, te je novinare molio da mu ne sijeku izjave u kojima hvali omiljenu profesoricu.

Osmorka je postala šestorka, a pozicije probosanskih stranaka su vrlo slabe. SDA sve karte baca na lažni patriotizam i Dom naroda u Parlamentu Federacije gdje imaju kontrolni paket. Bakir Izetbegović će ići do kraja u odbrani pozicija, a njegova supruga, možda više nego on sam, predstavlja simboličku figuru tog nakaradnog režima, uspostavljenog na korupciji, privatizaciji institucija, odbacivanju sposobnih ljudi i lažnim diplomama. Ovi što hoće ko fol da ih zamijene, boluju od istih bolesti.

 

Oni nemaju nikakvu političku ideologiju, nego samo urliču protiv SDA, što im je pokretačka snaga. Ali kada treba nešto da urade drugačije, oni se ponašaju isto. Zato što su rasli i izgradili sebe u tom nakaradnom sistemu. I bez normalnih diploma, što je slučaj i sa Konakovićem.

Njegova politička karijera će strmoglavo početi padati kada SDA više ne bude na vlasti i kada narod počne tražiti neke rezultate umjesto pravdanja da je njegova bivša stranka kriva za sve. Seka i Dino su lice i naličje našeg političke močvare. Ali imaju slatku priču, pa su njihove retoričke čokoladice i dalje jestive za naivne narodne mase.