Selmo Cikotić o povratku migranata u kamp BIRA

Selmo Cikotić
Aktuelizacija migrantske krize počela je s prvim naznakam problema u funkcionisanju kampa Lipa koji je odmah definisan kao privremeni prihvatni kamp.

 

Tek odlaskom šefa IOM-a i najavom dolaska novog šefa došlo je do konkretnih informacija da je upitno finansiranje ovog kampa i da sada određene odluke treba da donese Vijeće ministara i ostale nadležne institucije.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić govorio je o tome da migrantska kriza u BiH neće biti okončana ni brzo ni lako, što je svakako već bilo poznato. Također je rekao da bi Vijeće ministara BiH danas trebalo potvrditi odluku o proglašenju kampa Lipa za privremeni prihvatni centar.

Naveo je i da se određenim mjerama smanjio priliv migranata u našu zemlju iako Unsko-sanski kanton to i nije osjetio obzirom da je naveći pritisak upravo na ovom kantonu, a posebno u gradovima Bihać i Velika Kladuša.

Cikotić dalje navodi da postoje planovi da se iskoriste kapaciteti kampa BIRA za smještaj migranata na period od tri mjeseca dok kamp Lipa ne bude spreman, međutim, vlasti na nivou Grada Bihaća, a posebno gradonačelnik,  su kategorični da to ne dopuste i da će svaki pokušaj realizacije navedenog smatrati napadom na sam grad.

Koordinator za humanitarne operacije Međunarodne organizacije za migracije Dražen Rozić kazao je da su sredstvima EU značajno poboljšani uslovi u kampovima po pitanju pandemije koronavirusa.

“Ipak, migranti koji su van kampova nemaju nikakvu zdravstvenu zaštitu i postoji opasnost da šire zarazu neznajući da su zaraženi”, dodao je Rozić, a prenosi FENA.

Biti će ovo težak period za građane USK jer pored migrantske krize konstantno je prisutna i epidemiološka situacija koja se pogoršava.