Seminar u Cazinu: Dijete u razvoju inteligencije, kreativnosti i nadarenosti

U Cazinu je danas počeo dvodnevni seminar o temi "Razvoj mozga i fiziologija učenja" namjenjen zaposlenim u predškolskim ustanovama te osnovnim i srednjim školama. Predavač na seminaru je dr. Ranko Rajović autor NTC sistema učenja i lider na području Balkana kada je u pitanju rani razvoj djece.

Koje su najčešće greške roditelja u vaspitanju djece i koliko je kretanje značajno za razvoj kongitivnih sposobnosti djeteta, teme su o kojima je, pored ostalog, govorio dr. Ranko Rajović. 

Skrenuo je pažnju i na činjenicu da današnja djeca imaju sve više razvijenih smetnji poput koncentracije i poteškoća u govoru i čitanju zbog višesatnog korišćenja modernih tehnologija mobitela, tableta, videoigara. 

Ljekar specijalista Ranko dr. Rajović, jedan od najvećih autoriteta u oblasti dječijeg razvoja na Balkanu u regionu i autor NTC sistema koji se primjenjuje u 28 zemalja Evrope.

Metod je osmišljen u skladu sa neurofiziologijom mozga, a cilj je razvoj svih potencijala djeteta, sa posebnim akcentom na razvoju inteligencije, kreativnosti i darovitosti djece. 

NTC je zapravo integrisana igra, gdje dijete misli da se igra, a zapravo uči na zabavan način, a stečeno znanje je funkcionalno i upotrebljivo., piše RTVUSK.

Djeca sa lakoćom uče školsko gradivo, a znanje koje usvoje na ovaj način je funkcionalno i upotrebljivo. Istraživanja su potvrdila da djeca koja rade po ovom sistemu ostvaruju daleko bolje rezultate u nastavnom procesu. Zbog toga se i razmišlja o uvođenju ovog sistema u vrtiće i osnovne škole u USK. Inače, dvodnevni seminar s Rankom Rajovićem u Cazinu organizira Udruženje za obrazovne incijative 5+.