Šemsudin Mehmedović: Na ulicama Istanbula počinje se slaviti Erdoganova pobjeda

Šemsudin Mehmedović zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH boravi u Istanbulu u ulozi posmatrača UN-a tokom predsjedničkih i parlamentarnih izbora koji su održani danas u Turskoj. On je za Klix.ba kazao kako je birački proces protekao bez problema, a da već polako počinje proslava Erdoganove pobjede na ulicama Istanbula.

"Došli smo kao posmatrači UN-a i danas smo dobili reon Istanbula i popis svih biračkih mjesta, njih blizu 1.800. Imali smo pristup po volji odabranim mjestima i obišli smo ih devet. Atmosfera je svečarska. Ljudi su od ranog jutra posvećeni biračkom procesu. Zanimljivo je da sa sobom vode djecu. Time stvaraju osjećaj pripadnosti državi Turskoj što je neobično za naše podneblje", rekao je Mehmedović.

Ističe da se birački proces odvijao nesmetano, bez ikakvog utjecaja. 

"Bili su posmatrači raznih političkih partija koji su imali olovke na majicama tako da su bili prepoznatljivi za sve koji su su došli glasati. Nije bilo incidenata gdje smo mi bili posmatrači. Interesantno je da je bilo malo nervoze koju su unosili stranački posmatrači koji su nastojali da bilo kakvu sumnju ili navijačko ponašanje na biračkom mjestu, uklone", dodao je Mehmedović.

Mehmedović je rekao da je svaki glasač imao potpunu slobodu da izrazi svoje biračko pravo te da se polako počinje proslavljati pobjeda Erdogana i AK partije.

"Može se primjetiti na ulicama Istanbula da se polako počinje slaviti pobjeda Erdogana i AK partije koja je očigledno blizu ponavljanja rezultata prošlih izbora", prenio je bh. parlamentarac djelić atmosfere uoči prvih preliminarnih rezultata izbora u kojima nakon skoro 90 posto prebrojanih glasova vodi Recep Tayyip Erdogan sa 53,6 posto glasova.