Senad Dolić: Zašto zakonski nevjenčane supruge poginulih boraca ne ostvaruju pravo na nasljeđivanje?

Kandidatima na općim izborima 2018. u Bosni i Hercegovini omogućili smo predstavljanje putem našeg portala Cazin.NET u cilju što boljeg upoznavanja građana s onima koji traže naš glas. Danas Vam predstavljamo Senada Dolića, Cazinjanina i kandidata za Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

"U moru nelogičnih propisa jedan se posebno ističe. Za razliku od vjenčanih supruga šehida, ako Bog da, koje u potpunosti ostvaruju šehidsku penziju, to nije slučaj sa zakonski nevjenčanim suprugama. Naime, djeca poginulih boraca imaju pravo na šehidsku penziju do završetka svog školovanja, a nakon toga to pravo nasljeđuju njihove majke.

Prema trenutno važećim zakonima o PIO-u, majke nevjenčane šehidske djece ne mogu ostvariti to nasljeđivanje, iako su one roditelj jetima. Zbog toga je potrebno probuditi zainteresiranost Federalnog parlamenta za pravednije rješavanje statusa ove ugrožene populacije. To još više iz razloga što je prema porodičnom zakonu pravo vjenčane i nevjenčane supruge izjednačeno. Radi toga je potrebno donijeti izmjene i dopune zakona u PIO-u koji bi se senzibilnije odnosio prema ovoj kategoriji. To se može uraditi na više načina, ukoliko postoji volja zastupnika koja je do sada izostala, unatoč apelima majki šehidske djece nevjenčanih supruga.

Na kraju, potrebno je naglasiti da takve majke imaju dokaze da su bile u vanbračnoj zajednici te svjedoke od drugih članova porodice. Moja moralna dužnost će biti, ukoliko budem član Federalnog parlamenta, da učinim sve kako bih skrenuo pažnju na ovu zapostavljenu kategoriju i da time prekinemo njihovu dugogodišnju diskriminaciju", ističe Dolić.

 

Biografija

Rođen je 24.8.1962. u Cazinu. Osnovnu školu završio u Pećigradu, a srednju (ekonomsku) u Cazinu. Zvanje ekonomiste stekao 1983. na VŠ u Bihaću. Na Odsjeku za računovodstvo i finansije Ekonomskog fakulteta u Banja Luci stekao je zvanje diplomiranog ekonomiste.

Njegov radni vijek otpočeo je 1983. godine u Agrokomercu, gdje je vršio funkciju organizatora tržišnih aukcija. 

Od 1987. uposlen je u općinskim organima na poslovima statistike. 

Na prvim višestranačkim izborima 1990. godine izabran je za člana Skupštine općine Cazin, a samo godinu poslije (1992) imenovan je za pomoćnika načelnika za privredu, finansije i društvene djelatnosti. U periodu od 1998. do 2000. obnašao je dužnost kantonalnog zastupnika USK-a, dok je u razdoblju od 2008. do 2012. bio članom Sabora Islamske zajednice BiH.

Godine 1996. osnovao je privatnu firmu „Dola d.o.o.“ u Cazinu, na čijem čelu je i danas, a ista trenutno broji 60 uposlenika u sektoru trgovine, građevinarstva i pekarstva. Oženjen je i otac troje djece.

Senad Dola Dolić sa (grado)načelnicima