Senad Šepić: Kongres SDA ni slova o izgradnji odlagališta nuklearnog otpada na granici BiH

Predsjednik Nezavisnog bloka, Senad Šepić danas je na svojoj Facebook stranici iznio zanimljiv stav o 7. Kongresu SDA, kroz prizmu nebrige ove stranke i njenih zvaničnika o najvećem aktuelnom problemu za Bosnu i Hercegovinu, a to je moguća izgradnja odlagališta nuklearnog otpada na granici Bosne i Hercegovine, u Trgovskoj Gori. Facebook status prenosimo u cjelosti:

Problem izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na granici BiH i direktna prijetnja budućnosti i životu preko 250 hiljada gradjana BiH koji žive u potencijalno ugroženom području je mjesecima jedna od najvažnijih tema u BiH. Lično smatram da, ako išta može i mora biti vitalni nacionalni interes za sve nas u BiH, onda je to obaveza da svi podignemo glas i ne dozvolimo da nam nuklearni otpad ‘donesu u dvorište’.

Od 66 stranica juče usvojenog materijala na ‘najvećem Kongresu SDA od njenog osnivanja’ nema niti jednog slova o protivljenju izgradnje odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj Gori, na granici BiH. Niko od više od 1200 delegata koji su juče donosili odluke nije o tome diskutirao, niti zatražio usvajanje stava organa Stranke. Medju njima niko ni od preko 150 delegata koji dolaze iz ugroženog područja Une, bilo iz Unsko- sanskog kantona ili iz regije Prijedor - Banjaluka.

Ova tema i situacija možda najbolje govore koliko u današnjem vrhu najveće, vladajuće stranke ima odgovornosti, razumijevanja stanja u kojem žive naši gradjani, stvarnih potreba i strahova našega naroda i posebno državotvornosti. Još od vremena preuzimanja SDA od strane Bakira Izetbegovića, na prošlom kongresu, kojeg je obilježila očita izborna kradja i namještanje glasova za podobne, što se i dan- danas može vidjeti na Youtube snimku s nazivom ‘Svadja na Kongresu SDA’,

bilo je očito da ta stranka više nema unutrašnji kapacitet da ponudi viziju i rješenja za zemlju, a to se poslije jučerašnjeg kongresa posebno može i vidjeti i potvrditi.

Priča o otvaranju SDA prema drugim narodima, mladima, ženama, dijaspori stane u ovaj rezultat iz naslova. Bakir Izetbegović jednoglasno, od svih 1200 i nešto delegata, aklamacijom izabran za predsjednika, a njegova supruga od svih ostalih koji se ‘biraju’ tajnim glasanjem, od njih 108 odabranih ‘osvojila’ je najveći broj glasova i podrške delegata kongresa. Od drugih naroda u prošlom sazivu Glavnog odbora bila su 2 predstavnika, a u ovom sazivu, gdje su se, kako je objašnjavao medijima Bakir Izetbegović odredili da se ‘otvore prema predstavnicima drugih naroda’, izabran je samo jedan predstavnik, Ivica Šarić. U prošlom sazivu je bilo predstavnika dijaspore, sada ih među izabranim nema. I to je to.

Valjda će shvatiti delegati, njih preko 1200 da su sve ostalo bile parole i da su dolazili na ‘najveći kongres SDA od osnivanja’ primarno da ‘izaberu’ predsjednika jednoglasno, aklamacijom- javnim glasanjem i njegovu suprugu nadmoćno, s najvećim brojem glasova u tajnom ‘glasanju’ za članicu Glavnog odbora stranke.