Senad Šepić o reformskoj agendi 2: Osjeti se zrelije shvatanje onoga što predstoji BiH

Predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić za Klix.ba je komentarisao nedavni sastanak u Sloveniji o nastavku reformskih procesa u naredne četiri godine, što bi trebalo biti uobličeno u tzv. reformsku agendu 2.

Šepić je bio jedan od učesnika dvodnevnog sastanka u Brdu kod Kranja s predstavnicima još 12 političkih opcija iz BiH, koji su organizirale ambasade Njemačke i Velike Britanije u BiH.

Sastanak i razmjena mišljenja o dosadašnjem toku reformi i prijedlozima za dalje, koji je održan u Sloveniji proteklih dana, bio je veoma koristan i protekao je u dobroj atmosferi i razumijevanju svih učesnika. Izrečeno je puno dobrih ideja za konkretan rad vlada u budućem periodu. Svjesnost domaćih političara da su prijedlozi i prioriteti reformi naše pravo, vlasništvo naše zemlje i opredjeljenje da i vlast i opozicija zajedno rade na toj zajedničkoj politici je obilježilo tu aktivnost.

Naglasio je da ohrabruje spremnost "prijatelja iz EU" da aktivno budu uz BiH nadalje.

"Naši prijatelji iz EU su izvukli pouke iz prethodnog perioda i osjeti se jedno šire i zrelije shvatanje svega što stoji pred BiH u narednom periodu. Mislim da ovakvi sastanci, uz jasne dogovore i preuzimanje odgovornosti za promjene i napredak zemlje mogu koristiti svima i cijeloj BiH i bit će nastavljeni i u narednom periodu", zaključio je Šepić.