Senad Šepić o rekonstrukciji ceste na Maloj Lisi

Predsjednik NB-a, Senad Šepić, komentarisao je rekonstrukciju ceste na Maloj Lisi.

Njegov status prenosimo u cijelosti.

"Ovo je moj rodni grad Cazin. Proces rekonstrukcije ceste na Maloj Lisi kojeg provodi JP Ceste Federacije BiH, a plaća se iz kredita Medjunarodne banke za obnovu i razvoj i Evropske investicijske banke, kojeg ćemo svi u BiH vraćati.

Izvodjenje radova, projektovanje i nadzor dobile odabrane firme. Početak radova 26. mart 2019., a završetak radova 24. juli 2019. godine.

Prve tri slike su napravljene polovinom juna ove godine.

Četvrta slika, na kojoj više nema table, 25. jula, tj. dan nakon najavljenog ‘završetka radova’.

Zadnje dvije slike su napravljene danas, 26. jula 2019. godine, tj. dva dana nakon najavljenog ‘završetka radova’.

Pisao sam ranije o sličnim primjerima izgradnje mosta na Komaru i u Ključu, isti su akteri, pola godine nakon roka nije bio završen posao.

Mali broj, odabranih firmi, bliskih vladajućim, dobija ekskluzivne i preplaćene poslove, koje ne urade na vrijeme i prema Ugovoru koji su potpisali. To sve plaćaju skupo svi gradjani naše zemlje, imamo najlošije ceste u Evropi i ovakvo stanje u kojem najveći broj ljudi iz BiH napušta ovu zemlju. U Krajini je to posebno izraženo, trećina manje djece je ove godine upisano u škole u odnosu na prije 5 godina.

Pljački i manipulisanju našega naroda od uskih skupina i loše politike se mora stati ukraj. Nezavisni blok je u Parlamentu FBiH prije mjesec dana podnio inicijativu i zatražio informaciju o svim ugovorima koje provode Ceste FBiH i insisitiraćemo na odgovornosti, vraćanju pokradenog javnog novca i zabrani učešća na javnim tenderima firmama koje nisu na vrijeme i prema odredbama ugovora završavale svoj posao.

Moramo zajedno pokazati da nećemo više ovo tolerisati, da odgovorni moraju biti procesuirani i da ćemo izgraditi državu koja služi svima i daje šansu svakome podjednako, a ne da je servis i zaštita samo uskim, interesno povezanim, kako je nažalost slučaj danas", stoji na FB profilu Senada Šepića.