Senadu Kasupoviću iz Velike Kladuše kazna za ratovanje u Siriji povećana s tri na četiri godine zatvora

asd
Osuđen za organiziranja i pridruživanja terorističkoj grupi

Apelaciono vijeće Suda BiH povećalo je kaznuSenadu Kasupoviću s tri na četiri godine zatvora, zbog organiziranja i pridruživanja terorističkoj grupi u Siriji.

Kasupović je u januaru ove godine prvostepenom presudom osuđen na tri godine zatvora zbog organiziranja i pridruživanja terorističkoj grupi, a Sud BiH je drugostepenom presudom povećao kaznu na četiri godine zatvora,

Kako je saopćeno iz Suda BiH, 2. jula ove godine otpremljena je drugostepena presuda u predmetu Senad Kasupović kojom je žalba branioca optuženog odbijena kao neosnovana, dok je žalba Tužilaštva BiH uvažena, te je prvostepena presuda Suda BiH od 28. janaura 2021. godine preinačena u dijelu odluke o krivičnopravnoj sankciji.

- Apelaciono vijeće Suda BiH je optuženog Senada Kasupovića za krivično djelo organiziranje terorističke grupe iz člana 202d. stav 2., u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH), a u vezi s krivičnim djelom terorizam iz člana 201. KZ BiH, osudilo na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine.

Prvostepenom presudom Kasupović je oglašen krivim za navedeno krivično djelo te mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od tri godine - navodi se u saopćenju.

Kako stoji u prvostepenoj presudi, kasupović je osuđen da je 12. jula 2013. godine napustio teritoriju BiH, otputovao u Tursku, nakon čega je ilegalno prešao granicu i došao na teritoriju Sirije te se pridružio takozvanom ISIL-u. U Siriji je proveo šest godina, sve do 19. decembra 2019., kada je deportiran u BiH.

Image
ger