INTERVJU SA SENADOM ŠEPIĆ: Nećemo ni u kakvu koaliciju sa Laburistima

Intervju sa Senadom Šepićem, prvim čovjekom Nezavisnog bloka.

„To što SDA pregovara i radi sa Laburistima ratnog zločinca Fikreta Abdića poznata je činjenica i praksa. Eto ih neka to rade i dalje mimo nas“ kazao je Šepić za Cazin.net 

Cazin.net:  Dvije su krizne situacije u BiH koje suštinski najviše pogađaju Krajinu, migrantska  kriza i potencijalna odluka Hrvatske o odlaganju nukleranog otpada skoro pa na obalama Une-kako vidite razvoj događaja? 

Ovo su važna pitanja za građane Unsko-sanskog kantona, ali rekao bih i čitave države. Na ovim pitanjima ćemo vidjeti kako Bosna i Hercegovina može odgovoriti izazovima. Nažalost, po pitanju migranata i država i entiteti su zakazali i prepustili ovaj problem na Unsko-sanskom kantonu koji je najviše pogođen. Ovo humanitarno pitanje se zloupotrebljava i Vlada USK je uspjela koliko-toliko da održi i sigurnost i uvjete za migrante kako ne bi došlo do katastrofe. Moraju se uključiti svi nivoi vlasti i Nezavisni blok je pokretao aktivnosti u državnom i entitetskom parlamentu u mogućnostima koje mi imamo. S druge strane, Trgovska gora je primjer gdje se svi možemo udružiti kako bi zaustavili jednostrani pokušaj Hrvatske da u naše dvorište skladišti svoj nuklearni otpad. Nezavisni blok je pokrenuo peticiju da se to zaustavi i imamo sjajan odaziv građana svih nacionalnosti i iz oba entiteta. Sve ćemo učiniti da zaštitimo građane Krajine. Imamo priličnu saglasnost u Parlamentu BiH po ovom pitanju i tu moramo istrajati do kraja. Nezavisni blok sigurno hoće. 

Image

Cazin.net: Da li ste upoznati koliko zvanična državna politika ulaže truda u pomoć USK-a kada je o migrantskoj krizi riječ?

Malo ili nimalo. Parlament BiH ne radi. Krivce treba navesti – SNSD, SDA i HDZ BiH na prvom mjestu. Oni su vladajuća većina. Ništa ne rade. Znam da je Parlament FBiH imao posebnu sjednicu i da je odobreno 4 miliona KM za migrantsku krizu. Novac najviše dolazi od međunarodnih organizacija, ali je to nedovoljno i Vijeće ministara i Parlament BiH tu najviše snose odgovornost. 

Cazin.net:  Kako komentarišete posjetu Dejana Prošića, načelnika Bosanskog Petrovca članu Predsjedništva BiH  Miloradu Dodiku koji je iznio tvrde stavove u vezi sa formiranjem privremenog prihvatnog centra u Medenom Polju, a u svijetlu činjenice da se Prošić nije sastao prije toga sa predstavnicima zvanične vlasti USK-a?

To je još jedan pokušaj da se humanitarni problem, ljudska nevolja, pretvori u etničko pitanje. Dodik to radi više od decenije i nažalost on njegovu nacional-šovinističku matricu koristi za skoro svako pitanje. Bijedni su to političari koji na tim matricama opstaju. Migranti su ljudi u potrebi i njihovu nevolju zloupotrebljavati u političke poene i nacional-šovinizam mogu samo političke hulje. Unsko-sanski kanton i Krajina su uvijek bili poznati po dobrodošlici i gostoprimstvu. Ta tradicija će i u ova nesretna vremena, nadam se, ostati, a državne institucije koje imaju obavezu se uključiti i pomoći da se ovaj problem ravnomjerno rasporedi na prostor cijele BiH moraće uraditi svoj dio posla.   

Image

Cazin.net:  NB ima jednog ministra u Vladi USK-a, kao i jednog skupštinskog zastupnika koji su dio vlasti u Krajini; Koji su zvanični koraci i planovi NB-a u vezi sa resorom kojeg ima u Krajini?

Naš ministar i poslanik u Skupštini USK rade odličan posao. To pokazuju sva domaća i međunarodna istraživanja, a vide se i rezultati toga rada. Imamo povećanje proizvodnje električne energije kroz obnovljive izvore, solarne i vjetro energije. Ministarstvo privrede je u fazi realizacije projekta vjetroparka snage 40 MW i vrijednosti projekta od 118 miliona KM. Zatim je tu realizacija fotonaponskih elektrana u općini Bosanski Petrovac ukupne snage 40 MW sa austrijskim investitorom. Na prijedlog Ministarstva privrede usvojen je trogodišnji plan subvencioniranja male privrede. Po prvi put privreda USK-a imaće na godišnjem nivou milion KM koji će biti direktno ubrizgan kroz subvencije kapitalnih investicija u malim i srednjim preduzećima. Dosad je taj iznos bio oko 150 000 KM o to predstavlja povećanje od skoro sedam puta veće. Svi ovi koraci su značili jačanje partnerstva sa privrednicima, te je na prijedlog Ministarstva formirana komisija ispred Vlade i Udruženja poslodavaca koja će raditi na smanjenju parafisklanih nameta na području Kantona i vjerujem da će tu naš kanton vrlo brzo, uz izmjene Zakona o turizmu i usvajanje novoga Zakona o javno- privatnom partnerstvu pokazati značajne rezultate. 

Cazin.net:  Kako komentarišete povremene najave u krajiškim medijima o smjeni Vlade na čijem čelu je ASDA i premijer Mustafa Ružnić, osobito ovaj potonji, u kojoj je navodno došlo do pregovora SDA i Laburista Fikreta Abdića? Da li ste pozivani od strane SDA USK da pravite novu koaliciju, te da li biste išli u koaliciju sa Laburističkom strankom?

Mustafa Ružnić radi dobar posao i uspio je da u teškim vremenima održi kontrolu u Vladi i na terenu u USK. To što SDA pregovara i radi sa Laburistima ratnog zločinca Fikreta Abdića poznata je činjenica i praksa. Eto ih neka to rade i dalje mimo nas. Premijer Ružnić ima punu podršku Nezavisnog bloka.

AUTOR A.Š.