Šepićev Nezavisni blok predlaže uvođenje elektronskog glasanja

Nezavisni blok je saopćio kako okuplja stranke da zajedno podnesu izmjene Izbornog zakona i uvedu elektronsko glasanje.

Predsjednik stranke Senad Šepić je 24. decembra uputio dopis strankama da podrže uvođenje elektronskog glasanja, što je većina stranaka, kako je to saopćeno iz Nezavisnog bloka, prihvatila. Slijedi održavanje sastanaka o toj temi.

"U Bosni i Hercegovini je puno zamjerki na izborni proces i legitimitet izbora, što se potvrđuje iz jednog u drugi izborni ciklus. Posebno su vidljivi nedostaci našeg sistema kad to uporedimo sa zemljama regiona, da ne govorimo o razvijenim, zapadnim zemljama. Najsvježiji primjer su nedjeljni izbori u Hrvatskoj, gdje su građani već u 19 sati, odmah nakon zatvaranja biračkih mjesta, imali prve rezultate izlaznih anketa, a u 20 sati prve neslužbene rezultate Državnog izbornog povjerenstva, da bi do 22 sata imali završen proces i pobjedničke govore novog predsjednika", kazao je Šepić.

Navodi kako je uvođenje elektronskog glasanja dugo aktuelno u BiH, gdje se pokušavalo nekoliko puta doći do izmjena Izbornog zakona u Parlamentu BiH.

Ideju za zajednički nastup stranaka u pravcu usvajanja novog Izbornog zakona BiH, koji bi tretirao uvođenje elektronskog glasanja, skeniranja glasačkih listića i više transparentnosti u izborni proces podržao je i Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i bivši zastupnik u Parlamentu BiH.

Šepić je na prvi sastanak pozvao samo lidere opozicionih stranaka i one koji nisu trenutno u vlasti, koju kontrolišu tri najveće nacionalne stranke koje su, pokazale su to više puta dosad, potpuno zainteresirane da očuvaju status quo i stanje u kojem one pobjeđuju i kontrolišu sve izborne procese u zemlji.

Osim ovih parlamentarnih, na sastanak su pozvani i lideri nekih novih političkih stranaka koje nemaju predstavnike u Parlamentu BiH, ali djeluju i razvijaju se u našoj zemlji.

"Vjeruje se da bi zajedničkim nastupom, na ovakav način, ova grupacija stranaka mogla dobiti podršku i civilnog društva i međunarodnih organizacija i da bi novi Izborni zakon mogao konačno donijeti i potrebne promjene u BiH. Zato je ova ideja i pristup zajedničkog nastupa stranaka na vrijednosnim pitanjima u BiH od velikog značaja i daje nadu da u BiH postoje političari i politike koje se mogu okupiti oko zajedničkog cilja za dobro cijele zajednice i države", istakao je Senad Šepić.