Sergej Barbarez ponovo dobio državljanstvo BiH

as

Sergej Barbarez, legendarni kapiten BiH i jedan od najboljih igrača u historiji reprezentacije, ponovo je dobio državljanstvo BiH.

Na jučerašnjoj sjednici Vijeća ministara BiH prihvaćen je prijedlog odluke o sticanju državljanstva za legendarnog napadača.

Podsjetimo, Sergej Barbarez se po završetku karijere 2011. godine odrekao državljanstva BiH. To je nekadašnji kapiten reprezentacije uradio jer je kao državljanin njemačke imao veće benefite.

Sergej Barbarez je miljenik navijača reprezentacije BiH

Njemačka je nudila da se Barbarezu izda dvojno državljanstvo. No, to nije bilo moguće jer u to vrijeme BiH nije imala bilateralni sporazum s Njemačkom o dvojnom državljanstvu. Bosna i Hercegovina tako nije prihvatila tu ponudu Nijemaca, a i sam Barbarez je svojevremeno govorio o tome.

“Dvije godine sam pokušavao učiniti nešto kod raznih ministara kako bih zadržao i državljanstvo naše zemlje. Ali rješenja nije bilo”, rekao je Barbarez.

Sergej Barbarez je zapisan u nogometnoj historiji naše zemlje kao jedan od najboljih igrača. Omiljen je među navijačima zbog svega što je uradio za reprezentaciju, a bio je i kandidat za selektora Zmajeva.

Barbarez je za Zmajeve odigrao 47 mečeva i postigao 17 golova. U karijeri je nastupao za Velež, Hannover, Union Berlin, Hansu Rostock, Borussiju Dortmund, Hamburger SV i Bayer iz Leverkusena.