Šerijatski sud osudio dva muškarca na 85 udaraca štapom zbog spolnog odnosa

Home

Šerijatski sud osudio dva muškarca na 85 udaraca štapom zbog spolnog odnosa


Šerijatski sud u konzervativnoj indonežanskoj pokrajini Aceh osudio je dvojicu gej muškaraca na javno kažnjavanje udarcima štapom.

To dodatno potkopava sliku ove države kao umjerene nakon što je visoki kršćanski političar osuđen na kaznu zatvora zbog blasfemije.

Sud, čija se odluka podudara s Međunarodnim danom borbe protiv homofobije i transfobije, saopćio je da će dvojica muškaraca, starosti 20 i 23 godine, primiti po 85 udaraca štapom zbog spolnih odnosa.

Glavni tužilac po imenu Gulmaini kazao je da će kazna biti provedena iduće sedmice, prije početka svetog mjeseca Ramazana.

Ovaj par je uhapšen krajem marta nakon što su ih komšije, koje su odlučile da uzmu pravdu u svoje ruke, osumnjičile da su gej i provalile u njihovu unajmljenu sobu kako bi ih uhvatili u spolnim odnosima. Na videu koji je snimljen mobitelom i koji je sačinjavao dio dokaza, vidi se jedan od muškaraca bez odjeće i vidno uznemiren dok poziva pomoć preko telefona. Drugog muškarca je u više navrata odgurnuo čovjek koji ih je sprječavao da napuste sobu.

Međunarodne grupe za zaštitu ljudskih prava nazvali su način na koji su ovi muškarci tretirani zlostavljanjem i ponižavanjem, te su pozvali na njihovo hitno puštanje na slobodu.

Human Rights Watch u aprilu je saopćio da je javno kažnjavanje udarcima štapom mučenje po međunarodnom zakonu.

 

(Izvor: Radiosarajevo.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Wed, 17/05/2017 - 17:46

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top