Kako je ratni huškač i zločinac Šešelj pomogao Kolindi da postane predsjednica Hrvatske

Hrvatski portal Indeks.hr ocijenio je, povodom osuda hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na račun lidera Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja zbog održavanja skupa radikala u Hrtkovcima, da je ona možda posljednja u Hrvatskoj koja ima pravo na tu osudu, jer joj je, kako tvrdi Indeks, upravo Šešelj pomogao da postane predsjednica.

"Ono što radi Šešelj koji je u suštini "ridikul", ali i dalje opasni "ridikul", za svaku je osudu, no Kolinda je možda posljednja u Hrvatskoj koja ima pravo na tu osudu", navodi Indeks, koji smatra da je upravo Šešelj pomogao Kolindi da pobjedi Ivu Josipovića na predsjedničkim izborima.

Indeks svoju ocjenu zasniva na gostovanju Šešelja u hrvatskoj televizijskoj emisiji "Bujica" 2014.

"Šešelj je tada izvrsno poslužio Kolindi Grabar Kitarović svojom izjavom da podržava Ivu Josipovića te da se "divi" Vesni Pusić. Sasvim prigodno, Kolindu Grabar-Kitarović, tada još kandidatkinju za predsjednicu i članicu HDZ-a, nije pominjao, ali bilo je jasno koji je motiv za pozivanje ratnog huškača i zločinca u emisiju na jednoj hrvatskoj televiziji", navodi Indeks.

Hrvatski portal dodaje i da je Šešelj 2016. poslije pobjede Kitarovićeve na izborima, "proglasio sebe ključnim čovjekom za promjenu vlasti u Hrvatskoj", prenosi Oslobođenje.ba.

"Doveo sam na vlast dragu Kolindicu", rekao je tada Šešelj, podsjeća Indeks.hr.

Hrvatska predsjednica oglasila se povodom održavanja Kongresa SRS-a u Hrtkovcima i ocijenila da je "poražavajuće za Srbiju" što je dozvolila održavanje tog stranačkog skupa.

Ona je na Twitteru iznijela tvrdnju da je SRS Vojislava Šešelja odgovorna za progon Hrvata iz tog mjesta devedestih godina prošlog vijeka.

Deseti kongres Srpske radikalne stranke, na kome je Vojislav Šešelj ponovo izabran za predsjednika, održan je u subotu u Šešeljevoj kući u Hrtkovcima, mjestu u kome je prije 26 godina, prema pravosnažnoj presudi u Hagu, počinio ratni zločin primoravanjem lokalnih Hrvata na iseljavanje.