Sedmica u kojoj bi "šestorka" u Sarajevu trebala objaviti imena budućih kantonalnih ministara

Šest stranaka koje su zvanično potpisale koalicioni sporazum za vlast u Kantonu Sarajevo u toku ove sedmice bi trebalo da saopće imena budućih ministara, što su najavile nakon sastanka 23. novembra.

SDP, Naša stranka, Demokratska fronta, Narod i pravda SBB i Nezavisna bh. lista imaju većinu u Skupštini Kantona Sarajevo te će sastaviti novu Vladu u Kantonu Sarajevo.

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković je nakon sastanka s predstavnicima ovih stranaka krajem novembra najavio da očekuje da će imena budućih ministara biti poznata do 10. decembra.

Već ranije je potvrđeno da je mandatar za sastav nove Vlade Edin Forto iz Naše stranke.

Također je poznato i kako će ove stranke rasporediti 12 ministarstava. Tako će tri stranke koje čine Bh. blok (SDP, NS i DF) međusobno podijeliti ministarstva zdravstva, rada, socijalnih pitanja, raseljenih osoba i izbjeglica, ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture, pravde i uprave, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša te ministarstvo saobraćaja.

Kako nezvanično saznajemo, novi ministar zdravstva u KS bi mogao biti Benjamin Bejtović iz Naše stranke.

Njihovi partneri iz NiP-a, SBB-a i NBL-a međusobno će rasporediti ministarstva obrazovanja, nauke i mladih, unutrašnjih poslova, privrede, kulture i sporta, finansija i boračkih pitanja.

Kako saznajemo Narod i pravda će dobiti sektor obrazovanja zajedno s NBL-om, MUP, Ministarstvo finansija i Ministarstvo za boračka pitanja, dok će SBB dobiti Ministarstvo kulture i sporta te Ministarstvo privrede.

Iz pouzdanih izvora saznajemo da će žena biti na čelu Ministarstva obrazovanja i nauke KS. Također se očekuje da SBB-ov ministar u još uvijek aktuelnoj Vladi KS Mirvad Kurić zadrži poziciju, odnosno Ministarstvo kulture i sporta.

Da li će šestorka ostati dosljedna najavama i obećanjima u procesu što bržeg formiranja vlasti, ostaje nam da vidimo. Ovdje možete pročitati na čemu će ovih šest stranaka zasnivati svoj rad.