Sigurnost upitna: Porodice bivših IDIL-ovaca smještene u Salakovcu

Ministar pravde BiH Josip Grubeša reagirao je u petak na izjavu ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac o mogućem smještaju porodica povratnika s islamskih ratišta u Prihvatni centar Salakovac kod Mostara.

- Ministrica Borovac nije nadležna za upućivanje porodica bivših terorista u prihvatni centar Salakovac, niti iza takve njezine izjave stoji Vijeće ministara BiH. Nedopustivo je da se u prihvatni centar u sjevernom dijelu Grada Mostara smjeste porodice bivših pripadnika terorističke organizacije Islamske države koje se vraćaju iz Sirije i Iraka. Ne vidim zašto bi oni ili njihov smještaj bili interes države BiH - navodi se u pisanoj izjavi ministra Grubeše. 

On je dodao kako postoje važnije porodice državljana BiH za čiji smještaj je potrebno brinuti. 

- Nećemo dopustiti da se porodice povratnika sa stranih ratišta stave ispred ozbiljno ugroženih porodica u BiH koje poštenim radom pokušavaju prehraniti svoje članove i koji svojim postupanjem ne ugrožavaju položaj BiH u svijetu - zaključio je ministar Grubeša. 

Podsjećamo, ministrica Borovac u četvrtak je prigodom posjeta Prihvatnom centru Salakovac kod Mostara na novinarski upit o smještaju porodica boraca povratnika iz Sirije kazala kako oni kad se vračaju Ministarstvo sigurnosti pravi procjenu i ako odredi da nemaju gdje drugo da borave, moguće je da im Centar u Salakovcu bude prilika da se smjeste, prenosi Hayat.