Sijarto: Nije uredu što Vijeće Evrope nije osiguralo BiH status kandidata

.
Vlada Mađarske odobrila je prvih 35 miliona za podršku za oko 1.400 preduzetnika u RS-u

 

Svijet je pun izazova, Evropa možda i više, u Evropi se vodi rat i veoma ozbiljni ekonomski i energetski problemi se pojavljuju na našem kontinentu i zato je obaveza svakog evropskog političara da učini sve u tom interesu da se stabilnost i bezbjednost Evrope što više jača rekao je Peter Szijjarto, ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske danas u Banja Luci, javlja Anadolija.

On je nakon sastanka sa Miloradom Dodikom, članom predsjedništva Bosne i Hercegovine i predstavnicima vlasti entiteta Republika Srpska (RS) pojasnio da bi to bi značilo ubrzavanje evropske integracije regije Zapadnog Balkana.

- Mi smatramo da je sramota Brisela što je toliko usporen ovaj proces i uvijek smo smatrali da nije uredu odluka Vijeća Evrope što nije obezbijedio Bosni i Hercegovini status kandidata. Mi Mađari podržavamo stabilnost BiH i evropsku integraciju vaše zemlje i to ne samo riječima nego i djelima - kazao je on i dodao da 134 mađarska vojnika služe u okviru mirovnih snaga EU u BiH.

Volume 0%

 

Odobreno prvih 35 miliona

Naglasio je da znaju da je ekonomski razvoj ozbiljan faktor u pogledu stabilizaciji jedne zemlje, te da je Vlada Mađarske odlučila da pokrene program razvoja preduzetništva u RS u okviru BiH.

Dodik se zahvalio na činjenici da se realizuje raniji dogovor sa predsjednikom Mađarske Viktorom Orbanom i da je Vlada Mađarske odobrila prvih 35 miliona za podršku u RS-u za oko 1.400 privrednih subjekata koji će moći dobiti po maksimalno 25.000 eura pomoći.

Szijjarto je istakao da će početkom septembra biti raspisan konkurs za dodjelu sredstava za nabavku opreme u Mađarskoj, a rok za prijave ističe 15. oktobra.

- Na zapadnom Balkanu nema smisla da se uvode sankcije i da se prijeti nego je važno da se postigne dijalog i saradnja - rekao je on dodao da sankcije ne treba da budu uvedene ni protiv jednog čovjeka iz zemalja zapadnog Balkana.

Odgovarajući na pitanja novinara rekao je da je proširenje EU jedna od najvažnijih politika i da jačanje EU nije moguće bez njenog proširenja.

Više pažnje pristupiti BiH

Dodao je da evropska integracija može da doprinese efikasnom rješavanju istorijskih nesuglasica na područjima gdje historijski izazovi još postoje. Istakao je da su podržale dodjeljivanje kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji, ali da su željeli da taj status dobiju i Gruzija i BiH.

- Smatramo da je uredu što su Ukrajina i Moldavija dobile kandidatski status, ali da nije u redu i da je greška što ga BiH nije dobila - rekao je on i dodao da će Mađarska nastaviti pružati podršku BiH.

Milorad Dodik je izjavio da je Evropa bila nepravedna prema BiH postavljajući uslove za koje i sama smatra, pogotovo Evropska komisija, da je teško ispuniti.

- Pogotovo ovih 14 prioriteta koji su sada postavljeni, tačno se zna da je nekoliko njih nema saglasnost niti dugoročno gledano da se postigne tako nešto - kazao je on i dodao da je pogrešno što se u okviru toga izdvajaju prioriteti koji dodatno centralizuju BiH

Apelovao je na evropske strukture prije svega Evropsku komisiju da sa više pažnje pristupe BiH i da daju ipak realno provodive preporuke koje se mogu ispuniti, a ne "da se zamrzavamo na već dvije, tri godine".

"Centralizacija BiH kroz evropski put BiH neće proći i mi, ako nas tjerate da biramo između toga da izgubimo RS da bi bili u EU mi ćemo birati RS - kazao je Dodik.

FOTO: RTRS