Simulacija krize: MUP KS u zajedničkoj vježbi s tjelohraniteljima ambasadora SAD-a u BiH

.
Danas je u popodnevnim satima u Sektoru za policijsku podršku Uprave policije MUP-a KS održana pokazna vježba taktičke podrške i sadejstva Jedinice za specijalističku podršku Uprave policije i tima za osiguranje američkog ambasadora u BiH.

 

Kako su rekli iz MUP-a KS, vježba je organizirana s ciljem provjere obučenosti, spremnosti i koordinacije Jedinice za specijalističku podršku i nadležne službe američke ambasade i obuhvatala je simulaciju krizne situacije, s pretpostavkom sprečavanja napada na ambasadora, eliminaciju napadača i bezbjednu evakuaciju štićene ličnosti sa mjesta napada.

Vježbi su, kao domaćini, prisustvovali Admir Katica ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, policijski komesar Uprave policije, generalni inspektor Nusret Selimović sa saradnicima, te delegacija Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni Hercegovini, koju je predvodio Nj.E. ambasador Michael Murphy.

Nakon uspješno okončane vježbe prisutni su iskazale zadovoljstvo stepenom obučenosti, efikasnošću i načinom korištenja predviđenih sigurnosnih protokola svih učesnika u rješavanju pretpostavljene krizne situacije, posebno naglasivši značaj ovakvih vježbi čiji je osnovni cilj provjera sposobnosti i kapaciteta angažovanih službi u hitnim situacijama.

"Današnje aktivnosti predstavljaju još jedan primjer izuzetne saradnje američke ambasade i Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, koja će se zasigurno kroz ovakve i slične aktivnosti, nastaviti i u narednom periodu", kazali su iz MUP-a KS.

Ambasador Murphy je dodao da su Sjedinjene Američke Države posvećene pružanju pomoći BiH da unaprijedi svoje kapacitete za provođenje zakona, kao i jačanju saradnje s bh. partnerima i među agencijama u BiH.

"Današnja vježba kulminacija je trosedmične intenzivne taktičke obuke o zaštitnim operacijama i taktikama protuprijetnje, s naglaskom na integrisani odgovor i saradnju različitih agencija. Ovi programi izvanredne su prilike za razvoj i unapređenje zajedničkih sigurnosnih procedura sigurnosnih timova Ambasade SAD-a u BiH i policije Kantona Sarajevo, istovremeno, omogućavajući sigurno i stabilno okruženje u Kantonu Sarajevo. Ured regionalne sigurnosti Ambasade SAD u BiH posvećen je jačanju naših odnosa sa partnerima u BiH dijeljenjem najboljih praksi i važnosti obuke za sve situacije", kazao je Murphy.