Sin Almir: Jadnica nije dočekala da ukopa kosti supruga

Tijelo Mujesire Ibrahimović (59), prognanice iz Srebrenice, čiji su nestanak u utorak prijavili članovi njene porodice, pronađeno je jučer u koritu rijeke Bosne kod Ilijaša.

Poziv prijatelja

Kako nam je ispričao Almir Ibrahimović, jedan od dvojice njenih sinova, tijelo je uočio radnik, a prepoznao njegov prijatelj, koji ga je odmah pozvao. Almir, iza kojeg je bila besana noć, jer je s članovima porodice, prijateljima i komšijama češljao svaki ćošak Ilijaša, došao je na lice mjesta, nakon čega su se obistinile najgore sumnje.

Almir nam je ispričao da je na dan nestanka otišao po lijekove za majku, koja se u dva navrata liječila na Psihijatrijskoj klinici Jagomir. On kaže da ništa nije slutilo na tragediju.

- Tog dana bila je nasmijana. Vidjeli su je komšije i djeca. U blizini pruge pronađen je ceker u kojem je spremila stvari, kao da ide u bolnicu. Pretpostavljamo da je voz naišao, otrgnuo joj ceker, a da ju je sirena prepala, nakon čega je završila u Bosni. Ne vjerujemo da je digla ruku na sebe – kazao nam je u jednom dahu Almir.

Prema njegovim riječima, majka je, najvjerovatnije, oboljela zbog strahota koje je preživjela u Srebrenici, gdje je ostala bez supruga Nesiba.

- Stigli su je ti jadi... Ubili su mi i amidžu Hasiba i još na desetine bližih i daljih rođaka. Hasib je sahranjen 2003. godine, na prvoj velikoj zajedničkoj dženazi, dok su našli samo glavu oca. Eto, jadnica nije dočekala ni da ga ukopa – kroz suze nam kaže Almir.

Almir Ibrahimović: Ocu su pronašli samo glavu

Almir Ibrahimović: Ocu su pronašli samo glavu

Napravila kuću

Almir je, zajedno s bratom Nerminom i Mujesirom, 1993. godine prvo izbjegao u Gračanicu i Tuzlu, nakon čega su došli u selo Mrakovo kod Ilijaša.

- Vidite ovu kuću? Sve je to ona svojim rukama napravila. Ona je od svojih usta odvajala, čistila je za druge, sve kako bismo mi imali sve što poželimo. Odškolovala nas je, kupila mi vozilo... Da joj svaki dan do kraja života učim Fatihu i Ja'sin, ne mogu joj se odužiti – drhtavim glasom govori Almir.

Nastradala Mujesira Ibrahimović

Nastradala Mujesira Ibrahimović

Hajra Ćatić: Ubija ih borba da nađu kosti najmilijih 

Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice", kazala nam je da lično nije poznavala Mujesiru Ibrahimović, ali da je o njenom nestanku saznala putem društvenih mreža.

- Nikoga ne treba iznenadit ito što je ova žena nestala, niti način na koji je otišla s ovog svijeta. Mnoge srebreničke majke, supruge, sestre, čiji su najmiliji ubijeni u genocidu u Srebrenici, godinama boluju, umiru preko noći... Neke koje sretnem, koje su, koliko do jučer izgledale zdrave, ne mogu prepoznati. Većina ih psihički obolijeva, ubija ih ta borba da pronađu posmrtne ostatke svojih muževa, sinova, braće... Nikome ne bih poželjela takav život. Zaista mi je teško palo kada sam saznala da je tijelo Mujesire Ibrahimović pronađeno u rijeci Bosni. Ništa mi ne znamo koliko je do danas žena precrklo od boli za svojim najdražima ubijenima u genocidu u Srebrenici - kazala nam je Ćatić.