Sindikat policije Unsko-sanskog kantona održao jednosatni štrajk upozorenja

Ne isključuje se mogućnost generalnog štrajka.

Sindikat policije Unsko-sanskog kantona (USK) danas je održao najavljeni jednosatni štrajk upozorenja. Između ostalog, zatraženi su isplata dugovanja koja nemaju karakter plaća te dosljedna primjena Kolektivnog ugovora, potpisanog u februaru ove godine.

- Ne tražimo ništa što je protuzakonito, s obzirom na to da je Kolektivni ugovor potpisan u skladu sa Zakonom o radu, koji je predvidio da se može steći veće pravo od onog garantiranog istim zakonom. Također, s razlogom tražimo preusmjeravanje finansijskih sredstava za zaštitu prilikom rada s migrantima, kao i za adaptaciju neuvjetnih prostorija u kojima radimo i boravimo. Doslovno, tražimo da nam se osiguraju minimalni potrebni uvjeti za rad - rekao je predsjednik Sindikata Mahmut Alagić.
 
U Sindikatu policije USK tvrde da ih još niko iz Kantonalne vlade nije kontaktirao, dok ministar unutrašnjih poslova Anel Ramić kaže da se intenzivno radi na rješavanju problema.

- Samo jednom od zahtjeva trenutno ne možemo udovoljiti. To je vezano za koeficijent državnih službenika, gdje na godišnjem nivou dolazi do povećanja od 40.000 maraka. Ti koeficijenti idu preko Zakona o plaćama u Federaciji BiH i oni se moraju smanjiti kako bi bili ujednačeni za sve državne službenike na području Unsko-sanskog kantona. Nadam se da ćemo u ovim pregovorima imati i određeno razumijevanje predstavnika Sindikata da bi svi imali ujednačenu plaću - istakao je ministar unutrašnjih poslova USK Anel Ramić.

Iz Sindikata policije USK najavili su da će o daljnjim koracima u borbi za svoja prava, ne isključujući ni generalni štrajk, odlučiti Upravni odbor narednih dana. Građanima su još jednom poručili da ni u tom slučaju nemaju razloga za brigu i da to neće utjecati na sigurnosnu situaciju.