Sinoć u Kantonalnoj bolnici u Bihaću rođeno 6 beba!

USK u protekloj noći dobio je 6 novih stanovnika, a čari majčinstva osjetilo je isto toliko žena.

Sreću i radost s njima svakodnevno, među prvima, dijele babice. One danas slave svoj dan – 5. maj, širom svijeta obilježava se kao Međunarodni dan babica, žena koje su svakodnevno na izvoru novog života.

U svojim rukama prve drže mališane, a majkama omogućavaju nesmetan i bezbrižan porod. Jedna je to od najljepših, najodgovornijih i najhumanijih profesija. Svoj praznik, većina njih provela je radno, a na Odjelu porodilišta Kantonalne bolnice, pratilo ih je i oko naše kamere

Plač koji označava novi život! Pored majki i doktora prve ga čuju babice, žene između najvećeg bola i radosti, u svojim rukama prve drže ključ budućnosti.

Godišnje u porodilištima Unsko-sanskog kantona u svojim rukama drže više od 2000 tek rođenih beba. Čuju njihov prvi udah i plač, i tu čar, taj neprocjenjiv dar rađanja, riječima je ,kažu, teško opisati. Jedna od njih,Jasmina, glavna sestra kaže da je posao babice izuzetno bitan, odgovoran, radostan ali i emotivan.

Sa majkama, svakog dana, dijele najsretnije trenutke, ali i one najtužnije. Tokom dugogodišnjeg staža, nailazile su na različite situacije u kojima majkama pomažu svojim znanjem, iskustvom ali i ljudskošču, majčinski instiktom.

Na odjelu porodilišta Kantonalne bolnice u Bihaću sve majke imaju samo riječi hvale, posebno prvorotkinje kojima su babice oslonac i snaga na putu do prvih dana majčinstva.

Sve one zajedno, sa dugogodišnjim radnim stažom u porodilištu, pomogle su da se rode na hiljade beba. Do sada je to već jedan grad. Grad bez kojeg mnogo šta ne bi bilo bitno ili imalo smisla.