SIPA: U akciji Tebra zaplijenjeno nekoliko stotina kilograma droge

Povodom današnje policijske akcije na području Ljubuškog oglasila se i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (u daljem tekstu: SIPA) jutros su (05.07.2019. godine) započeli operativnu akciju kodnog naziva “Tebra”. Akcija se provodi u koordinaciji sa MUP-om Republike Hrvatske i PNUSKOK-om, a u toku su pretresi stambenih objekata, pokretnih stvari i lica, na više lokacija u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, kao i lišenja slobode više lica.

Radi se o složenoj i višemjesečnoj istrazi, usmjerenoj prema više lica u dvije države za koje postoje osnovi sumnje da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, u vremenskom periodu od kraja 2018. godine do danas, vršili neovlašteni promet različitih vrsta opojnih droga iz Albanije, preko Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu i Republiku Hrvatsku. Tokom višemjesečne istrage na području BiH, dokumentovano je i oduzeto više stotina kilograma opojne droge „Cannabis sativa“.

Postoje osnovi sumnje u počinjenje krivičnog djela „Organizovani kriminal“ iz člana 250. KZ BIH u vezi sa krivičnim djelom „Neovlašteni promet opojnim drogama“ iz člana 195. KZ BIH, prenosi Oslobođenje.

Više informacija o rezultatima operativne akcije “Tebra” biće poznato nakon realizacije navedenih aktivnosti, saopćeno je iz SIPA.