Sirijski ljekar u Hrvatskoj: Vrijeme je za prepreke na granicama

Ljekar stomatolog Nizar Shoukry iz stranke Most smatra da je Hrvatska humana zemlja, ali mora štititi svoje granice.

Politički tajnik i saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja i član Glavnog odbora Mosta doktor Nizar Shoukry, Sirijac koji već 35 godina živi u Hrvatskoj, u petak su na konferenciji za novinare u Zagrebu govorili o migrantskoj krizi te poručili kako je Hrvatska humana zemlja, ali mora štititi svoje granice.

"Nama su bitne dvije stvari, sačuvati sigurnost naše granice i sačuvati sigurnost naših građana... Hrvatska nije protiv migranata, što je i dokazala 2015. godine, ali smo za strogu kontrolu migranata, kako bi znali tko ulazi u državu. Jer, logično je kad se netko pojavi u vašem dvorištu da pitate tko ste i što želite", rekao je Shoukry.

Liječnik Nizar Shoukry dobio je nagradu "Ponos Hrvatske" za doprinos, volontiranje i humanost pokazanu prilikom migrantske krize 2015. godine te je, zajedno sa suprugom, pomogao tisućama migranata.

Shoukry, stomatolog koji obnaša dužnost potpredsjednika skupštine Vukovarsko-srijemske županije, rekao je kako je i sada svaki dan s migrantima te pohvalio ulogu hrvatske policije, koja radi "lavovski posao" i sprečava njihov ilegalni ulazak iz Srbije, ali i dijeli sudbinu s migrantima.

Hrvatska u nezavidnoj situaciji

"Dok migranti spavaju pod vedrim nebom, policajci stoje pod vedrim nebom. Migranti dobivaju topli obrok, a policajci paštetu i kruh, i tako u četiri smjene, i tako već pune tri godine", dodao je.

Ocijenio je i da je Hrvatska u nezavidnoj situaciji, jer su se okolnosti promijenile od 2015. godine, kad je Hrvatska bila sporedna, tranzitna zemlja prema Zapadu, a sad postaje glavna ruta i jedina brani svoju granicu ljudima, dok su susjedne zemlje Italija, Slovenija i Mađarska svoju granicu zatvorile.

Također je upitao bježe li migranti od rata, ili dolaze iz zemalja koje nisu pogođene ratom, i to bez dokumenata, želeći nastaviti put prema Zapadu, te predložio vojni nadzor granice.

"Ja, kao Hrvat koji poznaje mentaliteti Istoka, predlažem da odmah počnemo raditi na fortifikacijskim preprekama, i to prvo od juga zemlje prema istoku. Od juga jer moramo zaštititi našu slijedeću turističku sezonu, jer ni jedan turist neće doći ako čuje da migranti ulaze bez kontrole. A prema istoku jer ćemo s tehničkim preprekama suziti njihovo kretanje prema kontrolnoj točki, gdje će ih policija sačekati i kontrolirati", kazao je te dodao kako migranti imaju veliki respekt prema vojsci, tako da će, vide li da vojska stoji uz policiju na granici, znati da je Hrvatska odlučna u tome da neće dozvoliti prelazak ilegalnih migranata.

Šta donosi Marakeški sporazum?

"I treća stvar, poruka za Ministarstvo vanjskih poslova, da moraju imati oštar stav prema Njemačkoj i Europskoj uniji. Budući da su oni napravili problem, sada im se sve to obija o glavu i mi pod hitno tražimo da oni nađu rješenje za te jadne ljude koji su prošli tisuće i tisuće kilometara u želji da nađu svoj mir i sigurnost", rekao je Shoukry.

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja osvrnuo se na tkozvani Marakeški sporazum, odnosno Globalni kompakt o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama.

"Naše Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je danima šutjelo na upite medija, a s druge strane, predsjednica ]Kolinda Grabar-Kitarović] navodno najavljuje da u Marakech neće ići, iako se nedavno pozitivno izrazila o sporazumu i najavila dolazak. Zanima nas zbog čega je predsjednica promijenila odluku i kakav je njen stav o tom sporazumu? Tražimo da se građani i javnost upoznaju s mogućim posljedicama pristupanja Hrvatske tom sporazumu, posebno zbog činjenice da su SAD, Mađarska, a odnedavno i Austrija i njen kancelar [Sebastian] Kurtz najavili da u tom sporazumu neće sudjelovati. Ministrica [vanjskih poslova Marija] Burić jučer tvrdi da se sporazum ne potpisuje, ali prešućuje da se sporazum usvaja, kao što izrijekom stoji u javnom dostupnom nacrtu dokumenta. Premijer [Andrej] Plenković tvrdi da se sporazum odnosi samo na regularne migracije, što nije točno, jer se na sedam mjesta koristi sintagma 'neovisno o migracijskom statusu'. Svi skupa ponašaju se vrlo neodgovorno prema novonastaloj situaciji", ocijenio je Grmoja.