Širom Federacije BiH počela zapljena kineskih traktora koji su nezakonito prodati

Širom Federacije BiH počela je zapljena kineskih traktora koji su nezakonito prodati, a što je utvrđeno u policijskoj akciji kodnog naziva "Farmer".

Ovi traktori su dio donacije iz Kine iz 2014. godine, a u okviru pomoći stanovništvu pogođenom u poplavama koje su se desile te godine.

Kako su potvrdili u FUP-u, jučer i danas na osnovu naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu na širem području Federacije Bosne i Hercegovine, oduzeto je 28 traktora i poljoprivrednih mašina, koje su nezakonito prodate i dodjeljenje trećim osobama 

Asistenciju prilikom ovih trodnevnih aktivnosti pružaju policijski službenici kantonalnih ministarstva unutrašnjih poslova.

Danas je u Kantonalnom sudu održano ročište radi utvrđivanja mjera za tri uhapšene osobe, i to Ivici Mladini, savjetniku bivšeg premijera FBiH Nermina Nikšića, zatim Refiku Džafi i Vahidu Jašareviću.

Kako je istaknuto na ročištu, vrijednost nezakonito stečene koristi koju je ostvarila osumnjičena grupa iznosi više od milion maraka. NR Kina 2014. godine donirala poljoprivrednu opremu i mehanizaciju u vrijednosti većoj od šest miliona maraka.

Mladinu je Vlada FBiH tada ovlastila da bude na čelu komisije za dodjelu te opreme, a u sastav su ušli drugi osumnjičeni u ovom slučaju Abdulah Tutmić, Senad Jakešić, Mehmed Nikšić, Enver Smajić i Husein Selimović.

Kako je istaknuto, oni su pronalazili kupce opreme i fiktivne primaoce donacija, kojima se samo na papirima predali opremu, no nju su onda prodavali trećim osobama.

Ukupno, Federaciji BiH dodijeljeno je 96 traktora s pripadajućim priključcima, 37 motokultivatora, 52 motorne pile, 26 setova za mužu, 22 Iaktofrizera i 11 analizatora za mlijeko.

FUP je danas uhapsio i tadašnjeg dopremijera i ministra prostornog uređenja Desnicu Radivojevića kojeg sumnjiči da je počinio krivična djela “Udruživanje radi činjenja krivičnog djela” iz člana 340., a u vezi sa krivičnim djelima “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja” iz člana 383. i “Prijevara” iz člana 294. KZFBiH.