Širom Velike Britanije odaje se počast: 2.000 manifestacija u spomen Srebrenici

Širom Velike Britanije odaje se počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Organizacija ''Remembering Srebrenica'' i ove godine je organizirala 2.000 manifestacija u ovoj državi.

Specijalni predstavnik britanske premijerke Tereze Mej (Theresa May) zadužen za prevenciju seksualnog nasilja u sukobima Lord Ahmad susreo se danas s Nusretom Sivac iz organizacije "Srce mira". 

Ova organizacija okuplja žene širom Bosne i Hercegovine i pomaže im u prevladavanju trauma usljed seksualnog nasilja tokom rata.

Sivac je čelnica te organizacije, inače bivša sutkinja.

U vrijeme agresije na BiH ona je bila jedna od zatočenica konclogora Omarska kod Prijedora. U tom je logoru preživjela brojne torture te bila silovana, kao i još mnoge žene koje su bile zatočene.

Sivac je tokom susreta s izaslanikom britanske premijerke govorila i o negiranju genocida te istakla da je izuzetno važno da pravda stigne zločince.

VB

Nusreta Sivac s Azmijem Vakarom (lijevo) i Lordom Ahmadom (desno)

Kako su prenijeli iz ''Remembering Srebrenica'', nevladine organizacije sa sjedištem u Londonu, ona je predložila i da se u Velikoj Britaniji napravi memorijalni centar da bi naredne generacije mogle saznavati o zločinima počinjenim ne samo u BiH te da se zlo više nikada ne ponovi.

Lord Ahmad, kako su prenijeli dalje, obećao je da će britanska vlada nastaviti podržavati aktivnosti na obilježavanju sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Susretu s izaslanikom britanske premijerke prisustvovao je i Azmi Vakar (Wakar), predsjednik organizacije ''Remembering Srebrenica''.

Namaz u sinagogi

Manifestacije u znak sjećanja na genocid u Srebrenici prije 23 godine održane su i Londonu. U jednoj od sinagoga Masvel Hil s okupljenima su razgovarale Nusreta Sivac i Ilijaz Pilav.

Brojnim muslimanskim i jevrejskim vjernicima Sivac i Pilav pričali su o svojim iskustvima kako tokom agresije, tako i nakon nje.

Rabin sinagoge pozvao je vjernike na molitvu i poštu žrtvama genocida u Srebrenici. Nakon toga on je lokalnom imamu ponudio da u sinagogi obave namaz. To je bila prva muslimanska molitva u ovom jevrejskom hramu u Londonu.