Sjajni rukometaši Slovenije pobijedili Island

Bombač najbolji igrač

Rukometaši Slovenije pobijedili su u Malmeu Island rezultatom 30:27 u drugom krugu Evropskog prvenstva.

Slovenija je sjajno otvorila susret, a posebno se istaknuo Dean Bombač. Čim bi se otvorilo nekoliko milimetara u odbrani Islanda, prošao bi i zabio, a uz to je sjajan bio u odbrani kada je s ukradenom loptom i asistencijom Jancu odveo Sloveniju na plus četiri u prvih 10 minuta. Hitno su Islanđani zvali tajm-aut, no niti on nije pomogao. Kako su se igrači vratili na teren, tako je Janc opet trebao mrežu Islanda za plus 5.

No, kroz 10-ak narednih minuta na terenu Islanđani su se približavali, a u 20. minuti susreta i izjednačili. Sloveniju su u tom razdoblju i dalje na životu držali Bombač, Janc i Dolenec.

U drugom dijelu Island je vratio egal na semafor, a onda su Bombač i Dolenec Sloveniju barem malo primirili odlaskom na plus dva, a potom i plus tri što su držali do sredine drugoga dijela.

Islanđani su zaradili po dvije minute u drugom dijelu u 35. i 45. minuti, a upravo je tada Slovenija bez problema podebljavala svoju prednost s dva, odnosno tri gola s igračem više. Deset minuta do kraja Slovenci su imali i šest razlike. Islanđani su uspjeli smanjiti zaostatak, ali to nije bilo dovoljno te su izabranici Ljubomira Vranješa upisali važnu pobjedu u borbi za narednu rundu takmičenja.