Sjećanja - Dan bijelih traka

Dan bijelih traka
Građani općine Sanski Most će dana 31.05.2020.godine obilježiti Dan bijelih traka i Dan stradanja građana MZ Hrustovo, u agresiji na Republiku BiH, u periodu 1992-1995. godine.

Kraj maja i početak juna 1992. godine crnim slovima su upisani u historiju Sanskog Mosta. Prije 28. godina počeo je crni i krvavi period za Bošnjake iz Hrustova, Begića, Kenjara i ostalih zaseoka ove mjesne zajednice, te susjedne Mjesne zajednice Vrhpolje.

Program počinje u 10.00 sati na mjestu Centralnog šehidskog spomen obilježja, kod škole u Hrustovu, uz učenje Fatihe, nevino ubijenim sugrađankama i sugrađanima, kao i nevino ubijenim građanima Prijedora, kada se na isti datum obilježava Dan bijelih traka, uz kratko obraćanja domaćina i gostiju.

U nastavku programa predviđa se kratko  zadržavanje na Častovcu, mjestu pogibije Hadži Almaza Zukića, gdje će se također proučiti  Fatiha i odati počast Hadži Almazu Zukiću. Nakon toga, tradicionalno se ide na Vrhpoljski most, gdje će se, u znak sjećanja na sve   stravično ubijene građane, naše i susjednih mjesnih zajednica,  proučiti Fatiha, i izvršiti bacanje cvijeća u rijeku Sanu

Očekuje se i tradicionalni dolazak gostiju iz Cazina,  kojom prilikom će se proučiti Fatiha i odati počast poginulom pripadniku ARBiH iz Cazina. Hepić (Rame) Ismetu, koji je upravo na ovom mjestu poginuo 1995. godine,   prilikom oslobađanja općine Sanski Most.

Svi prisutni, na obilježavanje Dana bijelih traka i Dana stradanja građana MZ Hrustovo, a zbog trenutne situacije sa opasnošću od zaraze sa virusom COVID-19, obavezni su da,  u skladu sa naredbama Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike FBiH, poštuju higijensko-epidemiološke mjere zaštite, što podrazumjeva propisanu distancu među prisutnima uz korištenje zaštitnih maski i rukavica.