Sjećanje na Dženana Memića: Porodica poslala jasnu poruku otpora

.
Emotivna slika tragično preminulog mladića Dženana Memića ponovno je osvanula na društvenim mrežama, podsjećajući nas na tugu i nepravdu koja se i dalje ne može zaboraviti. Grupa “Pravda za Dženana Memića” podijelila je ovu fotografiju na svom Facebook profilu, uz kratku, ali snažnu poruku.

 

“Kada zulum postane pravilo, otpor postaje obaveza!” – riječi su koje izražavaju osjećanja bespomoćnosti koja se često miješaju sa odlučnošću da se nepravda ne smije tolerisati. Dženan Memić, mladić čiji je život prerano prekinut, postao je simbol borbe protiv nepravde i borbe za istinu.

Ovo sjećanje dolazi nakon što su Alisa Ramić (Mutap) i Hasan Dupovac osuđeni zbog prikrivanja dokaza vezanih za Dženanovu smrt. Iako su osuđeni, odbrana ima pravo na žalbu. Alisa Ramić je dobila kaznu od 2.5 godine zatvora, dok je Hasan Dupovac osuđen na tri godine zatvora.

Ovaj slučaj je više od suđenja i kazni. To je simbol borbe protiv sistema koji često ne uspijeva pružiti pravdu onima kojima je to najviše potrebno. Porodica i prijatelji Dženana Memića nisu odustali, i njihova borba se nastavlja.