Sjećanje na heroja, majora i profesora iz Cazina Murata Tatarevića

.

Sjećanje na herojsku pogibiju majora Murata Tatarevića predratnog profesora historije u cazinskoj gimnaziji

Jedan od heroja odbrane našeg grada i domovine Bosne i Hercegovine zasigurno je profesor Murat Tatarević.

Dana 2. oktobra 1995. godine, pri samom kraju borbenih dejstava, još jedno ime zauvijek je upisano u historiju odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Ime majora Murata Tatarevića, rođenog 9. januara 1937. godine u Cazinu, ostaće zauvijek upisano u naša sjećanja.

Prije rata profesor historije, odbrane i zaštite, sociologije i marksizma u Cazinskoj gimnaziji, prethodno učitelj i direktor u Osnovnoj školi Tržačka Raštela, poznati aktivista iz kulturnog i javnog života.

Pred rat mu je objavljena knjiga "Zemani - Cazinski kraj kroz vremena".

Od početka agresije na RBiH do 23. aprila 1995. godine bio je veoma aktivan u organima opštinske vlasti.

Kao sekretar za društvene djelatnosti dao je prijedlog SO-e Cazin da se u Cazinu ponovo oživi rad Gimnazije.

U toku ratnog perioda vršio je niz vrlo važnih funkcija: organizator je izgradnje aerodroma Ćoralići (kao zamjenik komandanta, bio je komandant štaba TO Cazin.

Dana 23. aprila 1995. godine postavljen je na mjesto komandanta Odreda Ćoralići rezervnih jedinica, učestvovao je u aktivnim borbenim djelovanjima samostalno, potom u jedinicama 5. korpusa "Sana 95".

U tim borbama je nestao u rejonu Vrhpolja, općina Ključ, gdje je nekoliko dana bio sa svojom jedinicom.

Iz kasnije zapljenjene agresorske dokumentacije, te izjava razmjenjenih pripadnika 5. korpusa, vidljivo je da je rahmetli Murat izvršio zaista herojsko djelo.

Naime, u dokumentima organa bezbjednosti srpskih snaga, operativne grupe 10, upućenim nižim jedinicama 4. oktobra 1995. godine pod brojem 18-02/40, potpisanom od strane potpukovnika B.G., između ostalog piše:

"Komandir čete kapetan 1. klase Ć.M. je sa jedinicom zauzeo IKM 502.BBRi svoju komandu smestio u iste prostorije, a da prethodno nije postavio adekvatno fizičko obezbeđenje. U međuvremenu, zbog nepoznavanja situacije, na "IKM" 3 dolazi k-dant Odreda Ćoralići (Cazin) Tatarević sa vozačem Hušić Hamdijom da traži smenu. Kada je Tatarević video da je upao među naše borce, izvadio je pištolj i ubio kapetana 1. klase Ć.M, pri čemu je i sam poginuo, pod vatrom naših boraca, a vozač je uhvaćen živ.

Takvo djelo i takav herojski čin obavezuje nas, njegove prijatelje, kolege, saborce i učenike da obilježimo njegovo herojsko djelo i iskažemo naše poštovanje i zahvalnost. Neka mu je rahmet i hvala.

Autor Zemka Seferagić, Petikorpus.ba