Sjećanje na treću smjenu: Godišnjica najveće rudarske nesreće u BiH

Nesreća u rudniku Kreka bila je najveća nesreća u povijesti rudarstva u Bosni i Hercegovini, ali i u cijeloj bivšoj SFRJ.

Tog kobnog 26. augusta 1990. godine, u rudniku Dobrnja-Mramor nekoliko sati iza ponoći, u strašnoj eksploziji, čiji uzrok još uvijek nije do kraja razriješen, poginulo je 180 rudara, najmlađe smjene ovog rudnika.

Svi koji su tu večer sišli u jamu poginuli su, osim jednog rudara koji je pretrpio teške tjelesne povrede.Jedini preživjeli rudar, Smail Imamović, u trenutku eksplozije nalazio se na oko 200 metara od izlaza iz jame. 

Niko nikada nije odgovarao za ovu nesreću.Prosjek dobi poginulih bio je 27 godina.

 

rudnik

 

Iza poginulih rudara ostale su porodice s 365 djece. Zbog nesreće koja se tada dogodila u Kreki, u pogonu je danas samo Dobrnja-Sjever, jer je jama Dobrnja-Jug zatvorena nakon tragedije.

Vještaci istrage pokrenute 2006. prema nalogu tužiteljstva u Tuzli, došli su do zaključka da je osnovni uzrok nesreće eksplozija oblaka ugljene prašine do koje je došlo nepravilnim miniranjem čelične podgrade.

U znak sjećanja na tragediju, svake godine u Rudnicima Kreka, uz prisustvo članova porodice i predstavnika ovdašnjih organa vlasti, odaje se počast poginulim rudarima.