Sjećanje na ukop prvih 600 identificiranih žrtava genocida u Srebrenici

U Memorijalnom centru Potočari danas je obilježena 16. godišnjica prve kolektivne dženaze, kada je 31. marta 2003. godine, u prisustvu velikog broja preživjelih žrtava genocida, građana iz cijele BiH i svijeta te međunarodnih predstavnika, obavljen i ukop prvih 600 identificiranih bošnjačkih žrtava genocida iz jula 1995. godine u Srebrenici.

Tri dženaze

Iste godine obavljene su još dvije dženaze i ukop još 389 žrtava genocida. Na drugoj dženazi, 11. jula ukopano je 107, a 20. septembra te godine kada je bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Bil Klinton (Bill Clinton) zvanično otvorio Memorijalni centar, ukopane su još 282 identificirane žrtve.

Veliki broj udruženja preživjelih žrtava genocida, predstavnika Općine Srebrenica i političkih partija iz BiH, učenjem tevhida u musali memorijala, polaganjem cvijeća, i odavanjem počasti svim žrtvama, podsjetili su se kada je prije 16 godina ukopano prvih 600 žrtava genocida.

- Do sada je u ovom kompleksu u 18 dženaza ukopano 6.610 žrtava. U toku su pripreme za devetnaestu dženazu 11. jula. Uskoro će biti postavljeni nišani na 71 mezar iz 2017. i 35 mezara iz prošle godine - istakao je Mersed Smajlović, direktor Memorijalnog centra Potočari.

Obraćajući se prisutnima, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je, između ostalog, kazao da nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti ono što se dogodilo tokom agresije na BiH. Uvijek ćemo se sjećati i odavati počast svim žrtvama i učiti mlađe generacije o onome šta se dogodilo.

Image

Negiranje genocida

- Nije civilizirano osporavati zločin i negirati genocid dokazan međunarodnim sudom. Nije civilizirano glorificirati zločin i zločince. Skrivanje zločina, masovnih grobnica, nepoštivanja prava svih građana ne vodi pomirenju i našem zacrtanom putu ka Evropskoj uniji - naglasio je Džaferović.

Muftija Fazlović predvodio vjerski obred

Osim Damira ef. Peštalića, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, vjerske obrede na današnjem sjećanju predvodio je i muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović. U tom dijelu učestvovali su i imami iz šest džemata srebreničke općine. Nakon protokolarnog dijela ovog sjećanja, učesnici ovog skupa obišli su memorijalni kompleks, a porodice žrtva su pored bijelih nišana učile Fatihu i Ja'sin svojim najmilijim koji su našli konačni smiraj.