Sjećate li se pljačke kod Cazina u kojoj je smrtno stradao razbojnik: Drugi provalnik je - osuđen

sa

Kantonalni sud u Bihaću prvostepenom presudom osudio je Amira Porčića iz Cazina na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci zbog krivičnog djela razbojništvo, koje se dogodilo u julu prošle godine.

Inače, Porčić je bio jedan od aktera slučaja razbojništva, kada je, skupa sa Neadom Majetićem, nasilno upao u kuću supružnika Sakiba i Hajrije Memić u naselju Stijena, nadomak Cazina.

 

Ovaj događaj okončan je teškim ranjavanjem Majetića, koji je potom podlegao od zadobijenih rana u Kantonalnoj bolnici u Bihaću.

Prema ranijim informacijama iz istrage, provalnici su u ranim jutarnjim satima upali u prizemlje kuće Memića, a potom su u glavu udarili Sakiba, koji je onesviješten pao na zemlju.

 

Nasilnici su ga nakon toga vezali, a njegova supruga, koja se nalazila na prvom spratu kuće, čuvši galamu u prizemlju, krenula je prema suprugu.

Kada je krenula prema prizemlju kuće, ona je ponijela pištolj, a razbojnici na to nisu računali.

U informacijama iz istrage pominjalo se da su u kući bila trojica razbojnika, te su oštećenoj stavljali pištolj na glavu, govoreći joj da ne mrda, inače će je ubiti.

 

U trenutku kada je prema njoj krenuo pomenuti Majetić, žena je pucala i razbojnika ranila u glavu.

Optuženi Amir Porčić tada je pobjegao s mjesta događaja.

Žena je potom pozvala policiju, koja je u kratkom roku stigla na mjesto događaja, a ubrzo nakon toga i Hitna pomoć.

Teško ranjeni provalnik transportovan je u Kantonalnu bolnicu u Bihaću, gdje je, međutim, preminuo.

Inače, Porčić je osoba koja je odranije poznata policiji po vršenju sličnih krivičnih djela.

Protiv ove presude dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine.

Presudom je precizirano kako se u izrečenu kaznu uračunava i vrijeme koje je proveo u pritvoru, počevši od 27. jula 2022. godine, do stupanja na izdržavanje kazne zatvora.

Javnost je tada burno reagovala na vijest da je žena u svojoj kući usmrtila razbojnika, a većina ih je podržala ženu, pišu Nezavisne.