Sjećate li se prodaje lažne diplome novinarki? - Izrečena je presuda, a ovo su kazne

asd
Troje osuđenih za prodaju lažirane diplome novinarki Žurnala će se žaliti, Tužilaštvo je u principu zadovoljno prvostepenom presudom, ali će jasnu sliku imati nakon drugostepene

Tužilaštvo USK-a, koje prednjači u borbi protiv trgovine diplomama, ostvarilo je prvu pobjedu: Općinski sud u Sanskom Mostu osudio je prvostepeno Senada Pehlivana na kaznu zatvora u trajanju od 14 mjeseci, Šemsudin Habibović je osuđen na 20 mjeseci zatvora, dok je Neira Šabić osuđena uslovno na zatvorsku kaznu od osam mjeseci s rokom provjere od tri godine.

Podsjećamo, Pehlivan je bio posrednik u nelegalnoj trgovini, radi se o osobi sa videosnimka portala Žurnal, čiji su novinari aferu otkrili, zadokumentovali i predali to kao dokaz Tužilaštvu. Habibović je osnivač-vlasnik škole Multilingua Sanski Most, koja je diplomu odštampala, dok je Šabić bila formalna direktorica ove ustanove za obrazovanje odraslih.

Biće žalbi

Njih troje su osuđeni u predmetu poznatom pod nazivom Diploma zbog krivičnih djela posredovanja prilikom primanja dara i drugih oblika koristi, te zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja. Osuđeni u ovom predmetu su najavili žalbu na presudu.

S druge strane, u Tužilaštvu su presudom zadovoljni iako ne isključuju mogućnost da i oni pripreme žalbu.
- Još je rano za ocjenu da li će biti žalbe, s obzirom na to da nismo dobili pisani otpravak presude. Ali, u principu smo zadovoljni izrečenim sankcijama, posebno imajući u vidu praksu naših sudova, kazao nam je postupajući tužilac u ovom predmetu Senad Ljubijankić.

Prvostepena presuda u aferi Diploma je ohrabrujući podstrek i za nastavak procesuiranja afere Pero, u kojoj je više od 20 osumnjičenih

Za sada on nije želio davati više komentara, s obzirom na to da je u pitanju tek prvostepena presuda. Kada postupak bude pravosnažno okončan, onda će, kaže, imati potpuno jasno stanje i biti spreman da razgovara o više detalja.

Podsjećamo, novinarka Žurnala Azra Omerović je za svega 17 dana, bez prisustva ijednom času, “završila” srednju medicinsku školu i to vrlo dobrim uspjehom. Dokumente je predala 20. decembra 2018, a ovjerenu diplomu i svjedočanstva za četiri razreda srednje medicinske škole, preko posrednika dobila 3. januara 2019.
Nakon objelodanjivanja afere, Ministarstvo obrazovanja USK-a je provelo inspekciju u centru Multilingua i zabranilo rad te privatne obrazovne ustanove na period od tri
godine.

Kad će Vita plus?

Zamjenik glavne tužiteljice USK-a, tužilac Adnan Tulić, jučer je na društvenim mrežama pohvalio rad kolega Ljubijankića i Denija Odobašića, koji su radili na ovom predmetu, ali i rad istraživačkih novinara koji su doprinijeli otkrivanju afere.

Tužilac Tulić vodi drugi odvojeni predmet trgovine diplomama u čijem fokusu je visokoškolska ustanova Vita plus Cazin. S obzirom na to da se radi o daleko većem predmetu, u kojem je tokom akcije kodnog naziva Pero pretreseno 12 lokacija u Bihaću, Cazinu, Sarajevu, Zenici, Visokom, Tuzli i Istočnom Sarajevu, te saslušano više od 20 osumnjičenih, još nije okončan postupak do podizanja glavne optužnice.

Početkom ove godine Općinski sud u Cazinu potvrdio je optužnicu tek protiv skupštinskog poslanika USK-a Rasima Pajića iz Cazina i Muje Čizmića iz Cazina. Prvi je posredovao da drugi od Vita plusa dobije diplomu koja je trenutno u posjedu Tužilaštva.