Sjednica GV Bihać na temu migrantske krize kao prilika za Ramića i 29 vijećnika da ponude konkretna rješenja

Kolegij Gradskog vijeća danas je na zahtjev Kluba vijećnika POMAK zakazao vanrednu sjednicu na temu migrantske krize, na kojoj bi se trebali donijeli konkretni zaključci, te zauzeti stavovi i politike djelovanja Grada Bihaća spram migrantske krize.

Biće ovo prilika da pojedini vijećnici svoje stavove, prijedloge i zaključke iznesu u Gradskoj vijećnici, a ne na društvenim mrežama koje su postale sredstvo za sve osim za konkretna rješenja gdje se svakako ista i ne mogu iznijeti, niti realizirati.

Medijima u Krajini, ali i šire u posljednje vrijeme je najznimljivi vijećnik Sej Ramić, od kojeg se očekuje da sjednicu u četvrtak iskoristi kako bi iznio konkretna rješenja, koja će punuditi Gradskom vijeću na usvajanje za dobrobit svih građana Bihaća. “Činjenica je da je Gradsko vijeće institucija kroz koju se mogu kanalisati ideje i konkretna institucionalna rješenja, takvu privilegiju imaju gradski vijećnici koji su izabrani od strane građana, dok privilegiju komentiranja situacije na društvenim mrežama imaju svi.”, jedan je od komentara.

Naime, vijećnik Ramić Sej je prije nekoliko dana iznio određena pitanja o novoj lokaciji migrantskog centra u Pritoci, predgrađu Bihaća. Njegovo pitanje da li je u pitanju novi tal, očigledno je bilo zanimljivo i Kantonalnom tužilaštvu, koje je Ramića pozvalo kao svjedoka da da iskaz o saznanjima o formiranju migracionih centara, a informaciju o pozivu je Ramić objavio na društevnoj mreži. Nisu rijetka pitanja na društvenim mrežama, a uglavnom se svode na upite šta ako se dogodi da određene tvrdnje i slutnje nisu tačne s obzirom da je izneseno niz teških optužbi?

Image
Image

Podsjetimo, Komunikacijski tim Grada Bihaća je kazao da je Gradska uprava upozorila IOM da do proširivanja smještajnih kapaciteta ne smije doći bez odluke Operativnog štaba za migracije USK-a, čiji stav po tom pitanju je i dalje isti – nema povećanja kapaciteta za prihvat migranata na području USK-a.

Sjednica Gradskog vijeća je zakazana za četvrtak sa početkom u 15 sati, a da li će najglasniji vijećnici na društvenim mrežama biti jednako glasni i konstruktivni na sjednici, ostaje nam da vidimo.